Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τα μεγάλα στοιχήματα της Δικαιοσύνης για το 2021 – Οι μεγάλες δίκες του νέου έτους

 Το 2020 αποτέλεσε μία χρονιά – ορόσημο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής όπου τα βασικά κοινοβουλευτικά (και όχι μόνο) στελέχη της αποφασίστηκε ότι αποτελούν εγκληματική οργάνωση. Όμως, και το 2021 επιφυλάσσει μία σειρά σημαντικών δικαστικών υποθέσεων που αναμένεται να κριθούν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα μεγάλα στοιχήματα της Δικαιοσύνης για το 2021 – Οι μεγάλες δίκες του νέου έτους

Σταθμό για τη Δικαιοσύνη αποτέλεσε το προηγούμενο έτος για την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, όταν το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έκρινε ένοχους στη συντριπτική τους πλειονότητα τον ηγετικό πυρήνα της, μέλη και έδωσε δικαίωση στη μητέρα του αδικοχαμένου τραγουδιστή Παύλου Φύσσα.

Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει τελειώσει για τη Δικαιοσύνη καθώς και με το νέο έτος θα βρεθεί μπροστά της με την ίδια υπόθεση καθώς και δεκάδες άλλες που εκκρεμούν.

Ποδαρικό με Novartis

Σε πλήρη εξέλιξη θα συνεχίσει να είναι και το νέο έτος η πολύκροτη υπόθεση Novartis, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να περνάει την Τρίτη 5 Ιανουαρίου το κατώφλι της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.

Έχουν προηγηθεί οι καταθέσεις στον Άρειο Πάγο των Δ. Αβραμόπουλου, Ευ. Βενιζέλου, Α. Σαμαρά και Α. Λοβέρδου στην ανακρίτρια, που ξεκίνησε την έρευνα μετά την άσκηση από την Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο εντός του τρέχοντος έτους. Σε εκκρεμότητα εξάλλου είναι για την υπόθεση Novartis και τα στοιχεία που βαρύνουν την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και την άσκηση δίωξης εναντίον της μετά το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή.

Οι συνταξιούχοι στο ΣτΕ

Ραντεβού στις 15 Ιανουαρίου έχουν οι συνταξιούχοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε και εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης της απόφασης Βρούτση, που εξαιρεί . Οι συνταξιούχοι διεκδικούν να λάβουν ποσά από περικοπές τόσο σε επικουρική σύνταξη, όσο και από τα δώρα που καταργήθηκαν κατά τα μνημονιακά έτη.

Το ποσό των διεκδικήσεων των συνταξιούχων ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και αφορά περίπου 2,5 συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή του, το υπουργείο Εργασίας ερμήνευσε κατά το δοκούν την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου και επέλεξε να επιστρέψει αναδρομικά ποσά, μόνο για περικοπές που είχαν πραγματοποιηθεί στις  κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός διαδικασίας ανάλογες περικοπές που είχαν γίνει σε επικουρικές και στα δώρα των συνταξιούχων.

Η «Χρυσή Αυγή» δεν τελείωσε

Μπορεί η απόφαση του Εφετείου να έκρινε σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής», αλλά πρώτον τίποτε δεν έχει ολοκληρωθεί πριν να καθαρογραφεί η απόφαση.

Και οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ αναφέρουν πως η καθυστερηση (λόγω όγκου) στην καθαρογραφή της απόφασης , πρακτικά θα οδηγήσει σε καθυστέρηση κλαι τον προσδιορισμό του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Πρόκειται δε για έναν όγκο περί τις 15.000 σελίδες.

Η Folli– Follie και η εμπλοκή Μαξίμου

Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2020, νέα καταιγιστικά στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση της Folli- Follie, που έβαλαν στο κάδρο μέχρι και τους πρώην ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ιδιοκτήτες της, δηλαδή η οικογένεια Κουτσολιούτσου, μέχρι και λίγο πριν οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βρεθούν στη φυλακή τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαχειρίζονταν την εταιρεία σαν «φέουδο» και σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PwC, ο έλεγχος της ήταν ανύπαρκτος καθώς η Ελεγκτική Επιτροπή της εταιρείας παρόλο που όφειλε να συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφότου η Folli Follie μπήκε το 1997 στο χρηματιστήριο, η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της καταγράφεται στις 21 Ιουνίου 2018.

Η έκθεση των 212 σελίδων της PwC φέρνει, όμως, ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Folli Follie, καθώς εμφανίζει να εμπλέκονται ακόμη και οι πρώην ένοικοι του Μαξίμου, μέσω mail τα οποία φτάνουν μέχρι και τον τότε πρωθυπουργό. Εντός του 2021, είναι εξαιρετικά πιθανό η όλη υπόθεση να καταλήξει στα δικαστικά έδρανα μετά από σχετική απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Ο «κόκκινος εργολάβος» Καλογρίτσας προς τη Βουλή

Το υπόμνημα του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα με το οποίο κατονομάζει τον τέως υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 και κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου.

Έτσι, δεν αποκλείεται η Βουλή το 2021 να κληθεί να ασχοληθεί με το παρασκήνιο των τηλεοπτικών αδειών και τις καταγγελίες του αποκαλούμενου κόκκινου εργολάβου Χρ. Καλογρίτσα κατά του Νίκου Παππά αλλά και άλλων «στελεχών», που θα κληθεί να ονοματίσει σύντομα.

«Μου ζητήθηκε από τον Νίκο Παππά να ανοίξουμε κανάλι στο οποίο εγώ θα έβαζα μόνο του όνομά μου και εκείνοι θα μου έβρισκαν τα χρήματα. Να είμαι δηλαδή «μπροστινός», να τους «δανείσω» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό μου όνομα για το τηλεοπτικό διαγωνισμό , προκειμένου να καταφέρουν να λάβουν μία τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη της πολιτικής τους» φέρεται να κατέθεσε ο Χρ. Καλογρίτσας στον αρμόδιο Πταισματοδίκη.

Η ευθεία αναφορά σε όνομα υπουργού ουσιαστικά ενεργοποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και για το λόγο αυτό ο Εισαγγελέας ή θα πρέπει να στείλει απευθείας την δικογραφία στη Βουλή ή να καλέσει τον Πταισματοδίκη για περαιτέρω εξηγήσεις του κ. Καλογρίτσα.

Οι τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα

Μετά την καταστροφική πλημμύρα στο Μάνδρα το 2017 και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 και οι δύο υποθέσεις βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο κατά το νέο έτος.

Η δίκη για τη Μάνδρα, που στοίχισε τη ζωή σε 25 πολίτες, θα συνεχιστεί και το 2021. Είχε προηγηθεί η απίστευτη αναβολή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το αιτιολογικό πως μία εκ των δικαστών ήταν έγκυος και δεν μπορούσε να ανεβαίνει στην έδρα, ενώ όμως δεν είχε προβλεφθεί να οριστεί αναπληρωτής.

Τελικώς, η δίκη πήρε νέα προθεσμία για τέλη Οκτωβρίου του 2020 και αναμένεται άνευ άλλου απροόπτου να ολοκληρωθεί το 2021.

Αντιθέτως, στην υπόθεση της πυρκαγιάς που οδήγησε στο θάνατο 102 ατόμων, η διαδικασία βρίσκεται σε ανακριτικό στάδιο με 20 και πλέον εμπλεκόμενους μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και στελέχη της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

Μείζον θέμα έχει προκληθεί με το κατ’ επανάληψη αίτημα του αρμόδιου ανακριτή, Αθανάσιου Μαρνέρη για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, το οποίο μέχρι στιγμής έχει συναντήσει την απορριπτική απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ