Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Το ΣτΕ θα κρίνει την απαγόρευση συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο – Πότε θα εκδοθεί η απόφαση

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει αν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας για 4ήμερη απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου. Τι λέει στην προσφυγή του το ΜέΡΑ 25.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ΣτΕ θα κρίνει την απαγόρευση συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο – Πότε θα εκδοθεί η απόφαση eurokinissi

Της Μαρίας Δήμα

Να “παγώσει” αμέσως η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και πολίτες. Όλοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

Δεν αποκλείεται, η πρόεδρος του Δικαστηρίου να απαντήσει στο αίτημα προσωρινής διάταξης ακόμη και σήμερα, καθώς αύριο είναι η μέρα της επετείου του Πολυτεχνείου και άρα οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Παραβιάζει δικαιώματα των πολιτών 

Ειδικότερα, σε αίτηση ακύρωσης και αναστολής που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ