Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί στη Λέσβο – Οι μετανάστες στους δρόμους, η κυβέρνηση επιχειρεί να φτιάξει χώρους στέγασης και οι κάτοικοι στήνουν μπλόκα (φωτογραφίες)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βόμβα έτοιμη να εκραγεί στη Λέσβο – Οι μετανάστες στους δρόμους, η κυβέρνηση επιχειρεί να φτιάξει χώρους στέγασης και οι κάτοικοι στήνουν μπλόκα (φωτογραφίες)

Με δύο νέες εστίες φωτιάς να ξεσπάνε ξανά σήμερα –για τρίτη φορά από τα ξημερώματα της Τετάρτης- στην περιοχή του ΚΥΤ Μόριας, η κατάσταση στο νησί είναι σε οριακό σημείο.

«No Moria»… Το σύνθημα αυτό που είχε κυριαρχήσει σε παλαιότερες κινητοποιήσεις μεταναστών και προσφύγων, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και μάλιστα τώρα ακούγεται από διπλή κατεύθυνση. Από τη μία είναι οι μετανάστες, που δεν θέλουν να επιστρέψουν στη δομή και ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να αποχωρήσουν από το νησί και από την άλλη οι κάτοικοι, οι οποίοι αντιδρούν στην επαναλειτουργία της Μόριας ή στη δημιουργία κλειστού κέντρου και λένε πως μετά από τόσα χρόνια έχουν φτάσει στα όρια τους.

Από νωρίς το πρωΐ κάτοικοι και τοπικοί φορείς έστησαν μπλόκα σε διάφορα σημεία προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες για τη δημιουργία χώρων στέγασης των 13.000 περίπου μεταναστών και προσφύγων, που από χθες βρίσκονται στους δρόμους.

Κάτοικοι από τη Μόρια και από όμορες περιοχές συγκεντρώθηκαν γύρω από το ΚΥΤ Μόριας με στόχο να μην επιτρέψουν να περάσουν μέσα στη δομή οχήματα του στρατού, προκειμένου να κάνουν εργασίες καθαρισμού και να τοποθετήσουν νέες σκηνές για να μείνουν οι άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες.

Νέα κινητοποίηση των κατοίκων υπήρξε και ενόψει των εργασιών στα στρατόπεδα ΚΛΙΤΣ και Λεμονού, προκειμένου να στηθούν και εκεί σκηνές για τη στέγαση των μεταναστών.

Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει έναν πρώτο φραγμό στην περιοχή Κάβα Σάντο σε απόσταση 300-400 μέτρα από το ΚΥΤ, όπου βρίσκονταν 4.000-5.000 μετανάστες. Ένας άλλος αστυνομικός φραγμός έχει στηθεί στη διασταύρωση Μόριας προς Παναγιούδα, όπου χθες εξελίχθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς και ο τρίτος στο Καρά Τεπέ, 4-5 χιλιόμετρα από τη δομή όπου σε όλο το μήκος του κεντρικού οδικού δικτύου και σε χωράφια βρίσκονταν μετανάστες.

Στ. Πέτσας: Να ξεχάσουν ότι μπορεί να φύγουν αδιακρίτως από το νησί

Στις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που αφορούν το τρίπτυχο στέγαση, σίτιση και υγειονομική προστασία. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα μπορέσει να φύγει από το νησί κάποιος μετανάστης εάν δεν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες ασύλου.

«Τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, σε τρείς διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Επιπλέον, είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια, ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

«Όμως, κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά» τόνισε.

Και κατέληξε: «Το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης

Απάντηση στο κλίμα έντασης, που καλλιεργείται στο νησί έδωσε μέσω ανακοίνωσης του και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογραμμίζοντας πως εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η προχθεσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.

Όμως, δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων.

Σήμερα, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Πιθανούς υποκινητές αναζητούν οι αρχές

Δημιουργία εδώ και κάποιες μέρες εκρηκτικού κλίματος στο ΚΥΤ της Μόριας αναφέρουν κάποιες πληροφορίες των αρχών, με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού και το ενδεχόμενο καραντίνας στη δομή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με το skai.gr οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας του νησιού ήταν αποδέκτες πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν πως κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων και μερικά που εμπλέκονται με ΜΚΟ, καθοδηγούσαν ομάδες μεταναστών, προκειμένου εκείνες με τη σειρά τους να δημιουργήσουν κλίμα αντίδρασης για ένα νέο καθεστώς καραντίνας στη δομή.

Μόχλευαν, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη ειδικών υπηρεσιών ασφαλείας, τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με την νέα καραντίνα της δομής.

Οι σχετικές πληροφορίες επεσήμαιναν πως αυτά τα άτομα τόνιζαν σε ομάδες μεταναστών πως μία νέα καραντίνα θα οδηγούσε στην μετατροπή του ΚΥΤ σε ένα κλειστό κέντρο κράτησης, με περιορισμό των κινήσεών τους, εγκλωβισμό τους εκεί και αποκλεισμό τους από οποιαδήποτε πιθανότητα μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η καταστροφή της Μόριας για αυτούς τους «καθοδηγητές», απέκλειε την μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο κράτησης, τον εγκλωβισμό τους εκεί, και έδινε μια πιθανότητα ελευθερίας ή μετακίνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ίσως ήταν αναμενόμενο και εύλογο, μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί ακόμη και τρία χρόνια, να αντιδράσουν από τον επιπρόσθετο περιορισμό τους.

Τις έρευνες για αυτά τα πρόσωπα, έχουν αναλάβει κλιμάκια της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να αναλάβει η Ε.Ε. τις ευθύνες της

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Μόρια και όσα αυτή υποκρύπτει για την εθνική ακεραιότητα εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπογραμμίζοντας σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως ήρθε η ώρα η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αναλυτικότερα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει:

«Η Εκκλησία μας βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό κάθε εμπερίστατου, κάθε κατατρεγμένου, κάθε αδύναμου συνανθρώπου μας, κάθε πρόσφυγα, ανεξαρτήτως διακρίσεων. Με έργα και όχι με λόγια. Στην πράξη και όχι στη θεωρία. Για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την επούλωση των πληγών κάθε δοκιμαζόμενου. Γιατί αυτή είναι η αποστολή Της. Γιατί αυτό επιτάσσει η διδασκαλία Της. Γιατί ο Χριστός ήταν ο πρώτος πρόσφυγας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δικαιούται και υποχρεούται, όχι μόνο να εκφράσει τη βαθύτατη λύπη Της για τα γεγονότα στη Μόρια, αλλά και την έντονη ανησυχία Της για όλα όσα αυτή η τραγική κατάσταση υποκρύπτει για την ίδια την εθνική μας ακεραιότητα και για την ειρηνική ζωή στην Πατρίδα μας.

Ένα δόλιο σχέδιο ανεπίτρεπτης, ανήθικης και απάνθρωπης εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών εξελίσσεται, εδώ και αρκετούς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας ασφάλεια και για τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας και σε αρκετές πολύπαθες γειτονιές των αστικών κέντρων, και μάλιστα την ίδια στιγμή που η γειτονική μας χώρα αυξάνει, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, την ένταση στο Αιγαίο με προμελετημένες κινήσεις επιθετικότητας και προσβάλλει βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα ολόκληρης της Χριστιανοσύνης και δη των Ορθοδόξων.

Έχει έρθει πλέον η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαφύλαξη και στην προστασία των ίδιων των ανατολικών της συνόρων, πάντα με σεβασμό προς την αξία και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου.

Η Εκκλησία μας στέκεται, όπως πάντα, στο πλευρό της αρμόδιας και υπεύθυνης ελληνικής Πολιτείας και θέτει τις Υπηρεσίες Της και τους Οργανισμούς Της στη διάθεσή της για ό,τι απαιτείται».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ