Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022

Υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά: Ένας λογαριασμός στην Κύπρο που “καίει” και τα email  που δείχνουν τον White Porsca

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά: Ένας λογαριασμός στην Κύπρο που “καίει” και τα email  που δείχνουν τον White Porsca

Σε χιονοστιβάδα για την πρώην κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση White House του Καλογρίτσα, με νέες αποκαλύψεις να έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η υπόθεση βρίσκεται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει παρέμβαση μετά και την κατάθεση της μήνυσης από τον επιχειρηματία.

Τα νέα στοιχεία, βάσει της μήνυσης, αφορούν την ύπαρξη ενός τραπεζικού λογαριασμού στην Κύπρο για τον οποίο σύμφωνα με email από τη λιβανέζικη εταιρεία γνώριζαν «οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος (σ.σ. το Μέγαρο Μαξίμου) και η White Porsca». Αυτό αποκαλύπτεται –όπως αναφέρει το protothema.gr– στο email που στάλθηκε στις 7 Αυγούστου 2016 από τον Φουάντ Χούρι, έναν από τους εκπροσώπους της λιβανέζικης εταιρείας με αποδέκτη τον Χρήστο Καλογρίτσα μέσω του διαμεσολαβητή Κυριάκου Τόμπρα.

«Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή. Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porsca είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των «φίλων» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού που είχαν μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνει σε αυτή τη φόρμουλά» αναφέρει το μήνυμα.

Οι λογαριασμοί φίλων του Λευκού Οίκου

Είχε προηγηθεί άλλο ένα email από τον εκπρόσωπο της λιβανέζικης εταιρείας, όπου γινόταν αναφορά σε λογαριασμός φίλων του Λευκού Οίκου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αναφερόταν η προκαταβολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για να συνταχθεί συμφωνητικό υπεργολαβίας, προκειμένου η εταιρεία «Τοξότης» μέσω της διαδικασίας αυτής να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Όπως έχει γίνει αντιληπτό και από τις δύο πλευρές, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να λειτουργήσει αυτό εξαιτίας του ότι η ελληνική επωνυμία της εταιρείας είναι μέρος του swift. Εναλλακτικά, συντάσσω συμφωνητικό υπεργολαβίας για ανάθεση σ’ εσάς ηλεκτρομηχανολογικού έργου ποσού 40 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE). Δηλώνω ότι υπάρχει προκαταβολή ποσού 3 εκατομμυρίων δολαρίων που θα γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE) αύριο» έλεγε το ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Ο Λευκός Οίκος είχε αναφερθεί σε λογαριασμούς φίλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE), τους οποίους μπορώ να χρηματοδοτήσω αύριο. Από εκεί και πέρα, θα εναπόκειται στα δικά σου μαγικά να φέρεις τα κεφάλαια εδώ. Σε παρακαλώ να είσαι έτοιμος για αυτό. Δώσε μου στα στοιχεία του λογαριασμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE). Ποιος θα υπογράψει το συμφωνητικό υπεργολαβίας. Θα χρειαστείς πλήρη υποδομή και εκτύπωση και σάρωση (scanning) για να επικοινωνήσουμε ξανά το πρωΐ της Κυριακής πριν την εκκλησία» κατέληγε.

Το δρόμο της εισαγγελίας

Η υπόθεση φαίνεται να παίρνει μετά την μήνυση Καλογρίτσα το δρόμο για τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες αναμένεται να καλέσουν τον επιχειρηματία για κατάθεση προκειμένου να προσκομίσει και επισήμως τα στοιχεία όσων επικαλείται. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να κληθούν για κατάθεση και οι μάρτυρες που έχει υποδείξει ο κ. Καλογρίτσας, μεταξύ των οποίων τον φερόμενο ως διαμεσολαβητή Κυριάκο Τόμπρα που ήδη δημοσίως έχει επιβεβαιώσει πως η κωδική ονομασία White House αναφερόταν στο Μέγαρο Μαξίμου και υπέδειξε και αυτός τον Νίκο Παππά ως ενορχηστρωτή της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η δικογραφία μπορεί τελικώς να φτάσει και στη Βουλή σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τι ανέφερε η μήνυση Καλογρίτσα

Στη μήνυση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«…Και τούτο διότι, όπως πολύ καλά άπαντες οι εγκαλούμενοι πολύ καλά γνωρίζουν,  η φερόμενη σύμβαση  περί “υπεργολαβίας”, βάσει  της  οποίας επιδικάστηκε το άνω ποσό €3.000.000 είναι εικονική και υποκρύπτει άλλη συμφωνία αφανούς εταιρείας, της οποίας αληθινό συμβαλλόμενο μέρος  δεν  ήταν  η  αιτούσα –αλλά ήταν η  μητρική αυτής  κατασκευαστική  εταιρεία στο πλαίσιο  της οποίας (αφανούς  εταιρείας) η «CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL»  λόγω του ότι δεν επιτρεπόταν να  αναπτύξει δράση στην Ελλάδα, ως  εταιρεία  του α.ν. 89/1967,  έβαλε  εικονικά  «μπροστά»  την  άνω αιτούσα και θυγατρική  της προκειμένου να  δικαιολογήσει  έναντι των Τραπεζών  και των Αρχών  το ποσό των 3.000.000€, το οποίο είχε  συμφωνηθεί να  καταβάλει και πράγματι κατέβαλε ως μέρος  της συμμετοχής της (της CCC) στην άνω  αφανή  εταιρεία με  εμφανή  εταίρο  την ανώνυμη  εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», η οποία (αφανής εταιρεία) είχε  συσταθεί το 2016 με  πρωτοβουλία, υπό  την εποπτεία  και   υπό τον συντονισμό  της  κατά τον οικείο χρόνο Κυβέρνησης (την οποία στην επικοινωνία τους αποκαλούσαν “White House”) και ιδία του  αρμόδιου  Υπουργού  της,  κ. Νικόλαου Παππά και η  οποία (αφανής  εταιρεία) σκοπό  είχε τη συμμετοχή της στον   διενεργηθέντα  το καλοκαίρι  του  2016  Διεθνή Διαγωνισμό  για  την κατακύρωση άδειας παρόχου εκπομπών εθνικής  εμβέλειας».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως «…..σε  συνεννόηση με τους  εκπροσώπους  αυτής παρέπεισαν τον Χρήστο Καλογρίτσα,   και άρα μέσω αυτού και την Οικογένεια Καλογρίτσα, την εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και  την εταιρεία μας, η οποία δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο,  να υπογράψει  η  εταιρεία μας αυτές τυπικά, προκειμένου όπως μας  είπαν να  έχουν δικαιολογία έναντι  των Τραπεζών και των Αρχών για  την εκταμίευση ποσού 3.000.000, την οποία θα  έκαναν για  τις ανάγκες  εκπλήρωσης της  άνω υποχρέωσής τους για καταβολή ισόποσου μέρους € 3.000.000 της συμφωνηθείσας όπως ανέλθει σε ποσό € 25.000.000 συμμετοχής τους  στο άνω  επενδυτικό σχήμα, το οποίο είχαν συντονίσει και συμφωνήσει προεχόντως με  τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Νίκο Παππά, καθ’ υπόδειξη του  οποίου άλλωστε αποφάσισε  τη συμμετοχή  της  στο άνω επενδυτικό  σχήμα  και η Οικογένεια Καλογρίτσα, η  οποία μέχρι  τότε δεν γνώριζε, ούτε είχε και  επαφή με  τους  αδελφούς … συμφερόντων των οποίων είναι ο Όμιλος  CCC….. ∙

Κατόπιν τούτου, άπαντες  οι  εγκαλούμενοι ενεργούντες από κοινού σε  συνεννόηση και σε σύμπραξη προέβησαν σε  υλοποίηση του κάτωθι εγκληματικού σχεδίου εξαπάτησης του άνω Διαιτητικού  Δικαστηρίου και του  Μονομελούς  Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου ο όμιλος  της CCC να  λάβει πίσω  το άνω ποσό € 3.000.000,  το οποίο είχε  καταβληθεί για  την άνω αιτία και  είχε διατεθεί κατά τις υποδείξεις του τότε  Υπουργού, κ. Νικόλαου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου Documento,  παρουσιάζοντας ψευδώς στο άνω  Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά και  σήμερα την 01.07.2020 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ότι το άνω ποσό αποτελεί  δήθεν προκαταβολή  έναντι  της άνω ανύπαρκτης σύμβασης  “υπεργολαβίας”, η οποία  δήθεν δεν υλοποιήθηκε – ούτε και θα  μπορούσε άλλωστε ακριβώς  διότι δεν υπήρχε !- , και αξιώνοντας την επιστροφή  της προκαταβολής, που  δήθεν είχαν δώσει για  αυτήν την ανύπαρκτη “υπεργολαβία”, προσκομίζοντας ψευδή αποδεικτικά μέσα εις επίρρωση των ψευδών ισχυρισμών τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ