Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2022

Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη: Πώς αντιμετωπίζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό

"Στόχος, του προσώπου που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη αθέμιτη και παράνομη μορφή ψυχολογικής (και σπανιότερα σωματικής) βίας είναι να εκφοβίσει, να απαξιώσει και να ευτελίσει τον συνάδελφο του".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη: Πώς αντιμετωπίζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό dikastiko.gr

Μεγάλες προεκτάσεις έχει λάβει το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού στην χώρα μας, καθώς τέτοιες περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης της προσβολής της προσωπικότητας του εργαζομένου, καταφθάνουν καθημερινά στα δικηγορικά γραφεία,. 

Στόχος, του προσώπου που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη αθέμιτη και παράνομη μορφή ψυχολογικής (και σπανιότερα σωματικής) βίας είναι να εκφοβίσει, να απαξιώσει και να ευτελίσει τον συνάδελφο του ή και το υπόλοιπο προσωπικό, ώστε να ελέγξει και να υποτάξει τα συναισθήματά τους.

Κυρίαρχα χαρακτηριστικά του εργασιακού εκφοβισμού είναι η συστηματική ταπεινωτική συμπεριφορά από τον προϊστάμενο κυρίως, προς τον υφιστάμενο του. Η παρενόχληση αυτή είναι απότοκο της αθέμιτης κατάχρησης εξουσίας από την οποία τα θύματα ενδέχεται να αδυνατούν να προστατευτούν, καθώς λόγω της θέσης τους, είτε φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους ή δεν έχουν την βοήθεια των υπόλοιπων συναδέλφων τους, για να αρθεί η αδικία και η ηθική εξουθένωση που υφίσταται το θύμα. 

 Να επισημάνουμε, ότι ο εργασιακός εκφοβισμός έχει πολλές μορφές, καθώς εκδηλώνεται με απειλές, υποτιμητική αντιμετώπιση της εργασιακής προσφοράς, ειρωνεία, διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, υπερφόρτωση υποχρεώσεων, ώστε ο εργαζόμενος να δεχτεί την προσβολή ή και να αναγκαστεί να παραιτηθεί, ανάθεση υποτιμητικών καθηκόντων αναντίστοιχων των ικανοτήτων του εργαζόμενου, προσβολές στην προσωπική αξιοπρέπεια  και στη προσωπική ζωή του εργαζομένου. Κάποιες φορές υπάρχουν και περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης του εργαζομένου, σε συνδυασμό με την  προσβολή της προσωπικότητας του θύματος, με στόχο την περιθωριοποίησή του στην εργασία.

Αδιαμφισβήτητή ανάγκη λοιπόν αποτελεί η καταπολέμηση τέτοιων συμπεριφορών που δεν νοούνται να υπάρχουν σε μια σύγχρονη και ευνοούμενη ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους οτι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εξυβρίζει, να ταπεινώνει και να ασκεί εργασιακό εκφοβισμό στους συναδέλφους του. Ο περιορισμός και η εξάλειψη του φαινομένου αυτού πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο της πολιτείας. Πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες με την εισαγωγή νέων άμεσων διαδικασιών ενώπιον της ανεξάρτητης Επιθεώρησης Εργασίας

Ο εργαζόμενος θα άμεσα πρέπει να προβεί σε αναφορά στο Σ.ΕΠ.Ε. και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος του εργοδότη ή του δημοσίου φορέα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθηθεί και η ποινική οδός  υποβάλλοντας έγκληση για όλα τα αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί, όπως είναι η απειλή, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος κλπ. 

Σε περίπτωση που τελικά το πρόσωπο αυτό χάσει την εργασία του για, μπορεί να ασκήσει αγωγή για την ακύρωση της καταγγελίας της σύμβασης και αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη. 

Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη θέση του και να  κάνει  κατάχρηση εξουσίας επικαλούμενος ότι δήθεν έχει τρόπο να ξεφύγει από τον νόμο, καθώς υπάρχει το νομικό οπλοστάσιο για τη πάταξη αυτής της παράνομης συμπεριφοράς. 

Η Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη είναι δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ