Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021

Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη: Ποιοι δανειολήπτες θα λάβουν παράταση στο πρόγραμμα “Γέφυρα Ι” και με ποια διαδικασία

Δικαιούχοι της τρίμηνης παράτασης είναι μόνο όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα μπουν αυτόματα στο πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί να κάνουν εκ νέου αίτηση. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη: Ποιοι δανειολήπτες θα λάβουν παράταση στο πρόγραμμα “Γέφυρα Ι” και με ποια διαδικασία

Με ποσοστό από 20% έως 40% της μηνιαίας δόσης θα επιδοτηθούν για ακόμη 3 μήνες, οι δανειολήπτες μέσω του προγράμματος γέφυρα. Πρόκειται, για το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν συνολικά σχεδόν 74.000 δανειολήπτες, που επλήγησαν από την πανδημική κρίση και έλαβαν επιδοτήσεις για 9 μήνες για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά τους δάνεια, εφόσον όμως είχαν βάλει υποθήκη την πρώτη τους κατοικία. 

Ειδικότερα, τα ενήμερα δάνεια θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 40%. Για παράδειγμα για έναν δανειολήπτη που έχει μηνιαία δόση 1.000 ευρώ, η επιδότηση του κράτους θα είναι 400 ευρώ. Δηλαδή για 3 μήνες η συνολική επιδότηση ανέρχεται στα 1.200 ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης παράτασης η επιδότηση ανέρχονταν στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες αλλά δεν έχουν καταγγελθεί  θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 35%. Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση ένας δανειολήπτης με δάνειο 1.000 ευρώ θα λάβει επιδότηση 350 ευρώ τον μήνα, δηλαδή συνολικά το τρίμηνο της παράτασης1.050 ευρώ. Κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες είχαν λάβει επιδότηση δανείων στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες  και έχουν καταγγελθεί θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 20% όταν κατά τη κανονική διάρκεια του προγράμματος η κρατική επιδότηση έφθανε το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή. Η συγκεκριμένη κατηγορία, αφορά περίπου 5.000 δανειολήπτες που είναι και η πιο ευάλωτοι καθώς κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα των τραπεζών δηλαδή να βγουν τα ακίνητά τους σε πλειστηριασμό. 

Η παράταση για τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης στα δάνεια αναμένεται  να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, με τα πρώτα ειδοποιητήρια να φθάνουν στους δανειολήπτες εντός Οκτωβρίου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες δανειολήπτες για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η εννεάμηνη επιδότηση. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που άργησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και για τους οποίους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η τρίμηνη παράταση για την πλειονότητα των επιδοτούμενων δανείων, περίπου στο 80%, θα αφορά ως επί το πλείστον τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Πρόκειται για αυτούς τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ενήμερα δάνεια και εντάχθηκαν πρώτοι στο πρόγραμμα τον περασμένο Νοέμβριο και για τους οποίους έληξε στο τέλος Ιουλίου. Υπάρχουν όμως δανειολήπτες οι οποίες μπήκαν στο «Γέφυρα I», μόλις πριν από έναν ή δύο μήνες, οι οποίες όμως αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Για αυτούς τους δανειολήπτες η τρίμηνη παράταση θα ισχύσει με την λήξη της εννεάμηνης κανονικής διάρκειας του προγράμματος την επόμενη χρονιά. 

Δικαιούχοι της τρίμηνης παράτασης είναι μόνο όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα μπουν αυτόματα στο πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί να κάνουν εκ νέου αίτηση. 

Πρέπει να επισημάνουμε ότι όσοι έχουν λάβει επιδότηση δανείων, θα πρέπει να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειο τους για 6 μήνες όσοι έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες και για 12 μήνες όσοι έχουν δάνειο τα οποία έχουν καταγγελθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν πίσω το σύνολο της επιδότησης που έχουν λάβει. 

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι όσοι δικαιούχοι δεν κατάφεραν να λάβουν την επιδότηση αν και το σύστημα τους είχε ορίσει ως επιλέξιμους θα πρέπει να αποταθούν στη Τράπεζα αλλά και στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ώστε έστω και καθυστερημένα να λάβουν την επιδότηση του προγράμματος Γέφυρα Ι. 

Η Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη είναι δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ