Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χριστίνα Β. Γλυκού: Αναστολή Πλειστηριασμών – Κριτήρια και ημερομηνίες

"Για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7-11-2020 έως 13-05-2021, με πρωτοβουλία του επισπεύδοντος ορίζεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών νέα ημέρα πλειστηριασμού μετά την 16-07-2021, κατά παρέκκλιση των προθεσμιών που ορίζονται στα οικεία άρθρα του ΚΠολΔ."

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χριστίνα Β. Γλυκού: Αναστολή Πλειστηριασμών – Κριτήρια και ημερομηνίες

Με το ημερολόγιο να δείχνει ήδη Απρίλη και την πανδημία covid~19 να μετρά δεκατρείς περίπου πολύ δύσκολους μήνες στη χώρα, πολλοί δανειολήπτες έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους μετά τα δημοσιεύματα έναρξης των…παγωμένων πλειστηριασμών.

Στην πράξη, σύμφωνα με τον Ν.4790/31-03-2021 και δη στα άρθρα 83 και 86 χορηγείται περαιτέρω αναστολή των προγραμματισμένων πλειστηριασμών και δη:

1. Αναστέλλονται όλοι έως τις 13 Μαΐου 2021. 2.Το χρονικό διάστημα από 7 Νοεμβρίου του 2020 έως και τη λήξη της αναστολής των προθεσμιών, όπως αυτή θα καθοριστεί με τη σχετική ΚΥΑ, δεν υπολογίζεται στις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για την άσκηση ανακοπής κατά του πλειστηριασμού (κυριότερο ένδικο βοήθημα). Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, οι προθεσμίες αυτές τρέχουν για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία και δεν συμπληρώνονται εάν δεν τρέξουν επιπλέον 10 ημέρες από την προβλεπόμενη λήξη τους.

Για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7-11-2020 έως 13-05-2021, με πρωτοβουλία του επισπεύδοντος ορίζεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών νέα ημέρα πλειστηριασμού μετά την 16-07-2021, κατά παρέκκλιση των προθεσμιών που ορίζονται στα οικεία άρθρα του ΚΠολΔ.

Πλειστηριασμοί που έχουν προσδιορισθεί να διεξαχθούν μετά την 13η Μαρτίου του2021, ματαιώνονται αν ο χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή τους δεν επαρκεί για την τήρηση των προθεσμιών που αφορούν τον προσδιορισμό της συζήτησης της ανακοπής κατά την παρ. 2 του άρθρου 933ΚΠολΔ και την έκδοση της απόφασης επί της ανακοπής κατά την παρ. 6 του αυτού άρθρου.

Επί της ουσίας – και με δεδομένο αφενός ότι ο οφειλέτης (σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) έχει περιθώριο 45 ημερών για άσκηση ανακοπής, αφετέρου ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας για τη διενέργεια πλειστηριασμών- αναμένεται ουσιαστική έναρξη αυτών από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

3. Για τους πληττόμενους από covid-19 δανειολήπτες αναστέλλονται έως 31.5.2021 (δηλαδή μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού για φυσικά πρόσωπα) όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης της πρώτης κατοικίας.

Στον ανωτέρω νόμο δε, εξειδικεύονται και τα κριτήρια για την υπαγωγή των οφειλετών στο εν λόγω καθεστώς και συγκεκριμένα: • η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ • το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ • το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 17.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 45.000 ευρώ, • οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ, • η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, • η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Τέλος, προστατεύονται αυτόματα όσοι πληττόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και έχει ελεγχθεί ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Όλα τα ανωτέρω προφανώς όμως δεν καλύπτουν ουσιαστικά το νομοθετικό κενό για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών – θυμάτων οικονομικής κρίσης και covid-19 (δίνεται απλά μια ολιγόμηνη παράταση), αφού- μετά την κατάργηση του πολυφορεμένου και σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματικού Νόμου Κατσέλη – είναι κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενοι», δέχονται πλήθος πιέσεων από εισπρακτικές εταιρίες και τραπεζικά ιδρύματα, έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται (ακόμα και να εκμηδενίζονται) και κινδυνεύουν να απωλέσουν τους κόπους μιας ζωής.

Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη στο διάστημα που μεσολαβεί να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για προστασία εν τοις πράγμασιτων δανειοληπτών εκείνων που δρώντας χωρίς δόλο κινδυνεύουν σε λίγους μήνες να χάσουν τα ακίνητα τους. Είναι επιτακτικότερο από ποτέ η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου που να παρέχει τη δυνατότητα βιώσιμης ρύθμισης είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά, χωρίς να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να προσέλθουν ή μη στο ΄΄τραπέζι της διαπραγμάτευσης’’, δίνοντας έτσι την ουσιαστική ευκαιρία σε όλους εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη να προστατεύσουν το βιος τους, να παραμείνουν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις και να αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου τις οφειλές τους.

H Χριστίνα Β. Γλυκού είναι Δικηγόρος – Διαπ. Διαμεσολαβητρια Υ.Δ.Δ.Α, Διαπραγματευτής ΚΕΚ ΟΠΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ