Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Δ. Αναστασόπουλος : Όλες οι χρήσιμες  προθεσμίες και παρατάσεις που αφορούν σε κόκκινα δάνεια και πτωχευτικές διαδικασίες.

Όλες οι χρονικές προθεσμίες παρατάσεις που σας ενδιαφέρουν αν έχετε ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και πτωχευτικές διαδικασίες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δ. Αναστασόπουλος : Όλες οι χρήσιμες  προθεσμίες και παρατάσεις που αφορούν σε κόκκινα δάνεια και πτωχευτικές διαδικασίες.
  • Έως Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί και κάθε άλλη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.

 

  • Αιτήσεις του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) που εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό και των οποίων η αίτηση έχει προσδιορισθεί για συζήτηση μετά τις 15-6-2021 πρέπει να επαναπροσδιορισθούν με επιμέλεια των αιτούντων. Προσοχή υπάρχουν διαφορετικές προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού ανάλογα με τον χρόνο κατάθεσης της αρχικής αιτήσεως στο Ειρηνοδικείο. Η αίτηση επαναπροσδιορισμού μπορεί να γίνει μόνο από δικηγόρο.

 

  • Το πρόγραμμα Γέφυρα παρατείνεται μέχρι τις 31-3-2021 μόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται μετά την υποβολής της αρχικής αίτησης και της ανάκτησης στοιχείων. Για όσους έχουν αναστολή δόσεων λόγω COVID μπορεί είτε να διακοπεί η αναστολή και να εκκινήσει η καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου είτε να ξεκινήσει η καταβολή μετά τη λήξη της αναστολής. Η συνεισφορά όμως δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από 9 μήνες με έναρξη την 31-3-2021.

 

Αναστέλλεται η ισχύς του νέου Πτωχευτικού Κώδικα ως προς τα εξής:

Α) 1) Οι πτωχεύσεις που έχουν σημαντικό αντικείμενο ως προς την αξία της περιουσίας και το μέγεθος της επιχείρησης (αξία περιουσίας πάνω από 350.000 ευρώ, αριθμός εργαζομένων πάνω από 10 κλπ) τίθενται σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021.

2) Η προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης που αφορά αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και εμπόρους τίθεται σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021.

Β) 1) Η έγκαιρη προειδοποίηση που αφορά στον μηχανισμό πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης όσων έχουν δανεισμό, 2) ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που αφορά πλέον και σε επιχειρήσεις και ιδιώτες χωρίς εμπορική δραστηριότητα καθώς και 3) οι πτωχεύσεις μικρού αντικείμενου (όσες δεν έχουν αξία περιουσίας άνω των 350.000 ευρώ, μέχρι 10 εργαζόμενους αν πρόκειται για επιχειρήσεις κλπ) τίθενται σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2021. Σημείωση:  Οι πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου γίνονται μέσω υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

 

  • Τέλος δίνεται παράταση ως προς το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) χωρίς όμως την δυνατότητα διάσωσης της κύριας κατοικίας μέχρι την 31η Μαρτίου 2021.

 

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι Δικηγόρος

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ