Τετάρτη 14 Μαϊου 2025

Δήμητρα Καραδήμα: Τι είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

Ποια είναι τα ισχύοντα συστήματα διευθέτησης χρόνου εργασίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δήμητρα Καραδήμα: Τι είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας; freepik

Το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αυξομειώσεις στη δραστηριότητα τους.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα για κατανομή των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης, ώστε να είναι ευκολότερη η προσαρμογή σε αυξομειώσεις της ζήτησης.

Ι. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

1ο σύστημα: Περίοδος αναφοράς οι 6 μήνες

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, ο εργαζόμενος επιτρέπεται να απασχολείται δύο (2) ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών (δηλ. σύνολο 10 ώρες), υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας της περιόδου μειωμένης απασχόλησης. Αντί της παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως.

2ο σύστημα: Περίοδος αναφοράς το 1 ημερολογιακό έτος

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται να συμφωνείται ότι μέχρι 256 ώρες εργασίας από το συνολικό χρόνο απασχόλησης εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους, κατανέμονται με αυξημένο αριθμό ωρών σε ορισμένες χρονικές περιόδους, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 32 εβδομάδες ετησίως και με αντιστοίχως μειωμένο αριθμό ωρών κατά το λοιπό διάστημα του ημερολογιακού έτους.

Αντί μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο, προς αντιστάθμιση των πρόσθετων ωρών που εργάσθηκε κατά την περίοδο αυξημένου ωραρίου, ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή ανάλογη προσαύξηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές ή συνδυασμός μειωμένων ωρών και ημερών αναπαύσεως ή ημερών αδείας.

3ο σύστημα: 4 ημέρες εργασίας ανά εβδομάδα

Με το άρθρο 55 του Ν. 4808/21 προβλέφθηκε ότι μπορεί να θεωρείται πλήρης απασχόληση και αυτή, κατά την οποία η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία κατανέμεται σε 4 ημέρες (με 10 ώρες εργασίας ημερησίως), όταν κάτι τέτοιο γίνεται στο πλαίσιο συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Κατά την εφαρμογή του συστήματος αυτού, δεν είναι επιτρεπτή η απασχόληση πέραν των δέκα (10) ωρών ημερησίως και των σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως που κατανέμεται σε 4ήμερη βάση.

Το συγκεκριμένο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μπορεί να εφαρμόζεται, είτε σε μια χρονική περίοδο αναφοράς έξι (6) μηνών εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους, είτε σε μια χρονική περίοδο αναφοράς ενός (1) ημερολογιακού έτους.

ΙΙ. ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας κατά την περίοδο αναφοράς (εξάμηνο ή έτος) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες, με συνυπολογισμό των ωρών υπερεργασίας και νομίμων υπερωριών.
  • Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.
  • Οι προστατευτικές διατάξεις για το χρόνο υποχρεωτικής ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να τηρούνται και κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης.
  • Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης, η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.
  • Στις υπερβάσεις του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου μέχρι το ανώτατο όριο των δέκα (10) ωρών, καθώς και στις υπερβάσεις των σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για αμοιβή λόγω υπερεργασίας και υπερωρίας.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία λυθεί η σύμβαση εργασίας χωρίς ο εργαζόμενος να λάβει το χρονικό αντιστάθμισμα που προβλέπεται για την αυξημένη απασχόληση, ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί για τις υπερβάλλουσες ώρες κατά τις διατάξεις περί υπερεργασίας και υπερωρίας, ανάλογα με τις ώρες που έχει εργασθεί καθ’ υπέρβαση του ωραρίου.

ΙΙΙ. ΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων. Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη, μπορεί να εφαρμοσθεί το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, μετά από έγγραφη συμφωνία του εργοδότη με τον εργαζόμενο.

Επιπλέον, με επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να καθορίζεται άλλο σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.

*Της Δήμητρας Καραδήμα, Δικηγόρου-Εργατολόγου, Συνεργάτη της Δικηγορικής Εταιρείας Καρούζος Γιάννης & Συνεργάτες

*ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr