Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται;

Κάθε εργαζόμενος κατά τον χρόνο λήψης της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής, δικαιούται την καταβολή επιδόματος αδείας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται; Eurokinissi

Το επίδομα αδείας καθιερώθηκε για πρώτη φορά με τη Διαιτητική Απόφαση 10/1964 “Περί αυξήσεως των γενικών κατωτάτων ορίων βασι­κών μισθών και ημερομισθίων και καθιερώσεως επιδόματος άδειας εις τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και εργ/τες όλης της χώρας” (ΥΑ. 33182/64 ΦΕΚ 145 τ. 23 – 4 – 64).

Ο χρόνος καταβολής του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερος της πρώτης ημέρας αδείας αναψυχής αλλά μπορεί να είναι προγενέστερος. Δηλαδή προκαταβάλλεται, όπως και οι αποδοχές αδείας. Έτσι αρκετές επιχειρήσεις έχουν «εξ ελευθεριότητας» καθιερώσει ως ημερομηνία καταβολής το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Το επίδομα άδειας υπολογίζεται όπως και οι αποδοχές άδειας. Για τον προσδιορισμό του ύψους του λαμβάνονται υπόψη ο βασικός μισθός ή ημερομίσθιο καθώς και όλα τα τακτικώς καταβαλλόμενα επιδόματα ή προσαυξήσεις.

Το ποσό του επιδόματος αδείας δεν μπορεί να ξεπερνά το ήμισυ του μισθού, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο τα δεκατρία ημερομίσθια.

Σε περίπτωση λύσεως της σχέσης εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο (καταγγελία της σύμβασης, οικειοθελής αποχώρηση) το επίδομα αδείας καταβάλλεται με την λύση της σχέσης σαν αυτή να αποτελούσε την δήλη ημέρα καταβολής (ΑΠ 1549/2011) ακόμα και εάν αυτή λάβει χώρα στην αρχή του νέου ημερολογιακού έτους.  Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση αποχώρησης λόγω πλήρους συνταξιοδότησης γήρατος.

Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ