Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Γεώργιος Νικολακόπουλος: Αναβολή του Πτωχευτικού Κώδικα

Προς αναβολή βαίνει η έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος είχε προβλεφθεί να ξεκινήσει με την αρχή του νέου έτους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Νικολακόπουλος: Αναβολή του Πτωχευτικού Κώδικα

Προς αναβολή βαίνει η έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος είχε προβλεφθεί να ξεκινήσει με την αρχή του νέου έτους.

Ειδικότερα, η διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης που προβλέπεται ως πρώτο στάδιο στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα όλα δείχνουν ότι θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Απρίλιο 2021, συνεπώς η όλη νέα διαδικασία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου, εκτός βεβαίως αν παραιτηθεί κάποιος από το στάδιο της εξωδικαστικής επίλυσης.

Η δημιουργία της απαιτούμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα αιτούνται οι οφειλέτες τη ρύθμιση των χρεών τους, φαίνεται να μην είναι έτοιμη να λειτουργήσει με την έναρξη του νέου έτους και ως εκ τούτου η εξωδικαστική επίλυση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Σημειωτέον ότι στην εξωδικαστική επίλυση δύναται να υπαχθούν, εκτός από τις οφειλές στις τράπεζες, και τα χρέη στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία μπορούν τα ρυθμιστούν σε έως 240 δόσεις, μειωμένα ακόμη και στο κεφάλαιο τους!

Υπενθυμίζεται ότι στις αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, στις οποίες έχουμε δικαίωμα να τις συμπεριλάβουμε (σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του), αντιμετωπίσαμε την ένσταση της συνταγματικότητας αυτής της ένταξης, η οποία συνήθως ευδοκιμούσε.

Ευελπιστώ στο χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι την δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας, να βελτιωθούν τα προβλεπόμενα για την εξωδικαστική επίλυση και να τεθούν δεσμευτικοί όροι προς τους πιστωτές για να οδηγηθούμε σε βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις (αποφεύγοντας την πτώχευση) και να μην παρέρχεται άκαρπη η δίμηνη προθεσμία που θέτει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας για το στάδιο της προσπάθειας ρύθμισης των χρεών!

Ο Γεώργιος Νικολακόπουλος είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ

Πηγή: eretikos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ