Κυριακή 29 Μαϊου 2022

Γεώργιος Νικολακόπουλος: Απλησίαστη η δικαιοσύνη!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Νικολακόπουλος: Απλησίαστη η δικαιοσύνη!

Η πρόσφατη επιβολή πληρωμής δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, δημιουργεί μία μεγάλη επιβάρυνση των δικαστικών εξόδων!

Ειδικότερα, το δικαστικό ένσημο αποτελεί μία πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 1,06% επί του διεκδικούμενου χρηματικού ποσού. Λόγου χάρη, αν με την άσκηση μίας αγωγής αιτηθούμε από το Δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο) να αναγνωριστεί ότι ο αντίδικος μάς οφείλει 600.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσουμε στην Εφορία 6.355,20 ευρώ! Μάλιστα το χρηματικό αυτό ποσό αφ’ ενός είναι επιπλέον του υπολοίπων δικαστικών εξόδων και της αμοιβής του Δικηγόρου, Δικαστικού Επιμελητή, Πραγματογνώμονα κ.α. και αφ’ ετέρου επιβάλλεται αναδρομικά, ήτοι και στις ήδη ασκηθείσεςαγωγές!

Σημειωτέον ότι προ της τελευταίας τροποποίησης η ανωτέρω πληρωμή γίνονταν στο στάδιο της Διαταγής πληρωμής στις αναγνωριστικές αγωγές, δηλαδή όταν είχαμε κερδίσει την υπόθεση και υπολογίζονταν επί του επιδικασθέντος μόνο χρηματικού ποσού!

Είναι χαρακτηριστική η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: “Προσεβλήθη, έτσι, βάναυσα το δικηγορικό σώμα, αλλά και επλήγησαν όλοι οι Έλληνες πολίτες που θα κληθούν να επωμιστούν το σχετικό οικονομικό βάρος σε συνθήκες κρίσης, και δη αναδρομικά, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σοβαρό εμπόδιο για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη”.

Συνεπώς ένας αδικημένος πολίτης αποθαρρύνεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για προστασία, λόγω των αυξημένων εξόδων, και τελικώς ο υπαίτιος μένει ατιμώρητος, αν ο αντίδικος είναι οικονομικώς αδύναμος!

Γεώργιος Νικολακόπουλος, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ