Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Γεώργιος Νικολακόπουλος : Δυσκολίες – Παγίδες στο Πρόγραμμα Γέφυρα

Σε λίγες ημέρες (31-10-2020) εκπνέει η προθεσμία για Αίτηση στο Πρόγραμμα επιδότησης δόσης με το όνομα "ΓΕΦΥΡΑ" και δεν είναι λίγες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Νικολακόπουλος :  Δυσκολίες – Παγίδες στο Πρόγραμμα Γέφυρα

Ενδεικτικώς αναφέρομαι στην ενημέρωση της σχετικής πλατφόρμας από τις τράπεζες για τα ακίνητα των οφειλετών και τις αξίες τους.

Ειδικότερα, στο λεγόμενο στάδιο αντιστοίχισης της κύριας κατοικίας με προσημείωση, πολλές φορές οι πιστωτές απορρίπτουν την ένταξη λόγω αυξημένης αξίας των ακινήτων και οι οφειλέτες έχουν περιορισμένη άμυνα!

Συγκεκριμένα, στις οδηγίες της πλατφόρμας προβλέπονται επί λέξει τα ακόλουθα: “Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει επιτυχής ολοκλήρωση της αντιστοίχισης, τότε ο χρήστης – αιτών καλείται να επιλέξει από τον πίνακα “Εξασφαλίσεις Κύριας Κατοικίας” τα ακίνητα που αντιστοιχούν στη δηλωθείσα κύρια κατοικία του.”, χωρίς να μπορεί ουσιαστικά να αντιλέξει στο θέμα της αξίας αυτών και στο παραδεκτό της Αίτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιοι δανειολήπτες, παρότι χαρακτηρίζονται ως πληττόμενοι εκ της υγειονομικής κρίσης, η Αίτηση τους να απορρίπτεται λόγω υπέρβασης της αξίας της περιουσίας τους!

Επίσης, ένα κρίσιμο ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης είναι το θέμα της ρύθμισης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή είναι καταγγελμένα.

Οι οδηγίες της εν λόγω πλατφόρμας προβλέπουν τα εξής: “τότε ο χρήστης – αιτών καλείται να ρυθμίσει εκτός πλατφόρμας, τις οφειλές του απευθείας με την αντίστοιχη τράπεζα/Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, προκειμένου να λάβει την επιδότηση”.

Συνεπώς ο οφειλέτης είναι στο “έλεος” των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης για τη ρύθμιση της οφειλής του, χωρίς να δεσμεύεται ο δανειστής για βιώσιμες ρυθμίσεις, όπως εξαγγέλλεται και προβλέπει και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών!

Ο Γεώργιος Νικολακόπουλος είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ Πηγή : eretikos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ