Κυριακή 29 Μαϊου 2022

Γεώργιος Νικολακόπουλος: Εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Νικολακόπουλος: Εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Του Γεώργιου Νικολακόπουλου*

Σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας, από τις 21.00′ του Μ.Σαββάτου έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.

Ειδικότερα, προβλέφθηκαν υψηλότερα πρόστιμα και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για άσκοπες μετακινήσεις. Δυστυχώς όμως παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα αυστηρές, ακόμη και καταχρηστικές, εφαρμογές της ανωτέρω νομοθεσίας, που πιθανόν να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, η ενδεχόμενη απόρριψη της Ένστασης ενώπιον της Αρχής που επέβαλε τη διοικητική πράξη, θα έχει ως συνέπεια την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια σε μία χρονική συγκυρία με πολλές πρακτικές δυσκολίες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση Ιατρού, ο οποίος παρότι μετακινήθηκε προς “παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη” (όπως προβλέπεται στην υπ’αρ.Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22-3-2020 ΚΥΑ όπως ισχύει), υπέστη τις ανωτέρω δυσμενέστατες κυρώσεις! Μάλιστα το αρμόδιο όργανο δεν επείσθη ούτε από την επίδειξη της ιατρικής ταυτότητας και των ιατρικών εγγράφων της συγκεκριμένης ασθενούς, αλλά απαίτησε υπεύθυνη δήλωση της.

Βεβαίως είναι αναγκαίο να τηρούμε τους κανόνες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά χωρίς η εφαρμογή από την Πολιτεία να οδηγεί σε υπερβολή, κυρίως εις βάρος επαγγελματιών που είναι στην πρώτη γραμμή για την προστασία της.

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ