Μαρία Αρετή Ζιαζιά: Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων λόγων κορωνοϊού

Οι δανειακές υποχρεώσεις έχουν μπει σε τροχιά αναστολής τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα. Ο προϋπολογισμός στήριξης των επιχειρήσεων και ιδιωτών(σχετικά με τις δανειακές τους υποχρεώσεις) που επλήγησαν από τη πανδημία, ανέρχεται στο ποσό των 1,2 δις ευρώ. Στο σημείο αυτό, δέον να γίνει η διάκριση μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, αναφορικά με […]

NEWSROOM
Μαρία Αρετή Ζιαζιά: Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων λόγων κορωνοϊού

Οι δανειακές υποχρεώσεις έχουν μπει σε τροχιά αναστολής τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα. Ο προϋπολογισμός στήριξης των επιχειρήσεων και ιδιωτών(σχετικά με τις δανειακές τους υποχρεώσεις) που επλήγησαν από τη πανδημία, ανέρχεται στο ποσό των 1,2 δις ευρώ.

Στο σημείο αυτό, δέον να γίνει η διάκριση μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, αναφορικά με την πρώτη κατηγορία,προβλέπεται αναστολή πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων για διάστημα τριών (3) μηνών. Η εν λόγω αναστολή χορηγείται αρχής γενομένης την 1η Απριλίου και κατόπιν επικοινωνίας του πιστωτικού ιδρύματος με τον δικαιούχο προς ενημέρωση και επιβεβαίωση των στοιχείων του τελευταίου.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο των προσώπων που έλαβαν την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ αλλά και εκείνοι που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία και ήρθαν αντιμέτωποι με την αιφνίδια μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης. Οι τράπεζες προχωρούν σε συγκεκριμένες, εξατομικευμένες λύσεις για τον δανειολήπτη προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις.

Παράλληλα, για την δεύτερη κατηγορία (δηλ. τις επιχειρήσεις) προβλέπεται αναστολή πληρωμών διάρκειας έξι (6) μηνών σχετικά με την καταβολή δόσεων κεφαλαίου και σε αυτή τη ρύθμιση προστίθεται ως πρόσθετο «βοήθημα» η κρατική επιδότηση του επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για διάστημα τριών (3) μηνών, ήτοι από Απρίλιο έως Ιούνιο του 2020 με πιθανότητα επέκτασης της επιδότησης και για τους υπόλοιπους τρεις (3) μήνες. Σημειωτέον δε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της εν λόγω αναστολής και στις δύο κατηγορίες αποτελεί το δεδομένο ότι τα δάνεια θα πρέπει να είναι ήταν ενήμερα την 31.12.2019, να μη βρίσκονται δηλαδή σε καθυστέρηση ενενήντα (90) ημερών.

Ταυτοχρόνως, τρίμηνη αναστολή δικαιούνται και οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη περιλαμβανομένων των φυσικών προσώπων, ελευθέρων επαγγελματιών και μικρέμπορων, χωρίς να επέρχονται οι συνέπειες λόγω της μη καταβολής και δίχως να τροποποιείται η συνολική διάρκεια της ρύθμισης.

Το σύνολο των προρρηθέντων μέτρων έχει ως βασικό στόχο την ελάφρυνση όλων εκείνων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα οικονομική πραγματικότητα και η οποία εν συνεχεία άλλαξε άρδην την οικονομική τους καθημερινότητα. Βασική προτεραιότητα οιαδήποτε μέτρου οφείλει να είναι η διάσωση και οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και κάθε ενέργεια πρέπει να πραγματοποιηθεί με ορθές, σχεδόν «χειρουργικές» κινήσεις. Πρωταρχική επιδίωξη του τραπεζικού συστήματος είναι (άλλως οφείλει να είναι) `να μη βρεθεί αντιμέτωπο με μια νέα τραπεζική κρίση, τη στιγμή δε, που τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι απαισιόδοξοι σχετικά με εκτίναξη των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ