Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μαρία Ζιάζια: Τετράμηνη παράταση ζωής για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ζιάζια: Τετράμηνη παράταση ζωής για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

Γράφει η Μαρία Ζιάζια, Δικηγόρος

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την προστασία της α’ κατοικίας μέσω υποβολής αιτήσεως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, δόθηκε παράταση έως και τον Απρίλιο του 2020 με βασικό στόχο την ένταξη περισσοτέρων οφειλετών σε καθεστώς προστασίας.

Χαρακτηριστικός, ωστόσο, είναι ο αργός ρυθμός με τον οποίο εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση οι δανειολήπτες. Δεδομένου μάλιστα ότι από τους περίπου 47.000 οφειλέτες που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και έχουν συναινέσει στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, οι τράπεζες έχουν προτείνει λύσεις σε μόλις 103 δανειολήπτες, δεδομένο που αποδεικνύει ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά δίχως ίχνος γραφειοκρατίας και με αλλαγές – «τονωτικές ενέσεις» προκειμένου να προσπελαστεί και ο τελευταίος σκόπελος για την οικονομική ανακούφιση όσων χρωστούν.

Ειδικότερα, οι αλλαγές με λίγα λόγια αναφέρονται μεταξύ άλλων σε: α) όσους διαμένουν σε άλλη πόλη εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους (αφορά αστυνομικούς, στρατιωτικούς, λιμενικούς κλπ) β) σε περιπτώσεις με περισσότερους του ενός ιδιοκτητών και παρέχεται η προστασία της κατοικίας με την υποβολή αίτησης μόνο από τον ένα ιδιοκτήτη και γ) σε εν διαστάσει ζευγάρια, όπου τους διευκολύνει στο μέγιστο βαθμό, στην περίπτωση που το ζευγάρι δεν διατηρεί ουδεμία επαφή.

Όλα τα ανωτέρω, βέβαια, αφορούν και στοχεύουν στην προστασία μόνο όσων έχουν πραγματική ανάγκη και οικονομική αδυναμία. Στον αντίποδα αυτών, εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των τραπεζών και να αποτελούν τον βασικό τους στόχο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, εκείνοι δηλαδή που έχουν την οικονομική και περιουσιακή δυνατότητα αλλά δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των οικονομικών τους εκκρεμοτήτων.

Προς επίτευξη του σκοπού αυτού, τέθηκε σε λειτουργία α πό τον Νοέμβριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας τα πιστωτικά ιδρύματα θα εξετάζουν όσους έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης εάν όντως πληρούν τα κριτήρια ή απλώς εκμεταλλεύονται τις ευεργετικές διατάξεις και απολαμβάνουν αδίκως την προστασία.

Στην περίπτωση δε, που θα διαπιστωθεί όντως ότι ο δανειολήπτης προστατεύεται ενώ η οικονομική του κατάσταση δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο, τότε θα εκκινούν οι διαδικασίες για άρση των προστατευτικών μέτρων.

Αναμφίβολα, το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι ότι όλες οι αλλαγές -συνδυαστικά με την 4μηνη παράταση- μόνο θετικές και αποτελεσματικές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ενώ αδιαμφισβήτητα υπερισχύει το ΠΡΕΠΕΙ διότι όλες αυτές οι αλλαγές εφαρμόζονται αλλά και θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα υπό το άγχος και την απειλή των πλειστηριασμών.

Με άλλα λόγια κυριότερος και πρωταρχικός στόχος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οφείλει να είναι η προσέλκυση και η παροχή βιώσιμων λύσεων στην πλειοψηφία των δανειοληπτών που έχουν την δυνατότητα και πληρούν αθροιστικά τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ