Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Μπορείς να αφήσεις την περιουσία στον σκύλο σου;

Τι ορίζει το ελληνικό δίκαιο; Και τι θα συμβεί εάν του την αφήσεις αλλά κάποιος πάει να του την κλέψει;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπορείς να αφήσεις την περιουσία στον σκύλο σου;

Ο σκύλος είναι ο  καλύτερός σου φίλος και ο πιο ονειρεμένος συγκάτοικος που είχες ποτέ. Είναι οικογένειά σου, σε αγαπάει απεριόριστα και ξέρεις ότι αυτή η αγάπη δεν θα σταματήσει ποτέ.

Κάθε φορά που σε βλέπει αγχωμένο, στεναχωρημένο, νευριασμένο έρχεται και χώνει τη μουσούδα του στην αγκαλιά σου. Η σχέση σου με τον σκύλο σου είναι μια σχέση βαθιάς αγαπης και εννοείται ότι θα έκανες τα πάντα για εκείνον, όπως κι αυτός για σένα.

Γι’ αυτό φυσικά και σου έχει περάσει απ’ το μυαλό ότι αν μπορούσες, θα ήθελες να αφήσεις την περιουσία στον σκύλο σου!

Μπορείς, όμως; Τι ορίζει το ελληνικό δίκαιο; Και τι θα συμβεί εάν του την αφήσεις αλλά κάποιος πάει να του την κλέψει;

Πολλές οι απορίες γι’ αυτό ζητήσαμε την βοήθεια της Βαρβάρας Σκανδαλάκη, ασκούμενης δικηγόρου, προκειμένου να μας εξηγήσει τι ακριβώς ορίζει το ελληνικό δίκαιο και εάν αυτό που εμείς φανταζόμαστε και ακούμε ότι γίνεται στο εξωτερικό, θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα.

Όσα μας είπε η ασκούμενη δικηγόρος Βαρβάρα Σκανδαλάκη

Μπορώ να αφήσω την περιουσία μου στον σκύλο μου;

Βάσει του ελληνικού δικαίου τα ζώα, ελεύθερα στη φύση ή κατοικίδια, και συνεπώς και ο σκύλος αποτελούν πράγματα και όχι υποκείμενα δικαίου. Δεν έχουν συνεπώς δικαιώματα και επομένως ούτε αντίστοιχες έννομες υποχρεώσεις. Το κληρονομικό δικαίωμα συνεπώς δεν μπορεί να έχει ως υποκείμενο οποιοδήποτε ζώο. Κανενός είδους περιουσία δεν μπορεί να μεταβιβαστεί και η κυριότητα, νομή και κατοχή οιοδήποτε κινητού και ακινήτου να περιέλθει σε σκύλο.

Διαβάστε περισσότερα στο ipop.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ