Μπορώ να εργάζομαι σε δύο εργοδότες;
Το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησης ρυθμίστηκε με τη διάταξη του άρ. 9 ν. 5053/2023

Το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησης ̶ δηλαδή της παροχής εργασίας εκ μέρους του εργαζόμενου σε περισσότερους του ενός εργοδότες ̶ ρυθμίστηκε με τη διάταξη του άρ. 9 ν. 5053/2023, καθώς μέχρι τότε αντιμετωπιζόταν βάσει των γενικών διατάξεων και αρχών του εργατικού δικαίου.
Πριν τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου, η παράλληλη απασχόληση του μισθωτού ήταν κατ’ αρχήν επιτρεπτή ̶ εφόσον δεν υπήρχε αντίθετη ρήτρα στη σύμβαση εργασίας ̶ υπό την προϋπόθεση αφενός ότι δεν έθιγε τα συμφέροντα του εργοδότη στον οποίο απασχολούταν κατά κύριο επάγγελμα, αφετέρου ότι δεν υπερέβαινε το θεσμοθετημένο όριο των οκτώ ωρών ημερησίως.
Ο προαναφερθείς νόμος διατήρησε το ήδη ισχύον νομικό καθεστώς περί παράλληλης απασχόλησης στον πυρήνα του, πλην όμως ο νομοθέτης προέβλεψε ρητά ότι συμφωνίες ή ρήτρες περί απαγόρευσης παροχής εργασίας σε άλλους εργοδότες είναι άκυρες, θεσπίζοντας όμως κάποιες εξαιρέσεις που ανάγονται σε αντικειμενικούς λόγους. Τέτοιοι λόγοι είναι η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η εργασία σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων. Γίνεται αντιληπτό ότι η υποχρέωση πίστης που έχει ο εργαζόμενος απέναντι στο εργοδότη του υπαγορεύει έναν περιορισμό του δικαιώματος στην εργασία, στο πλαίσιο στάθμισης των αντικρουόμενων συμφερόντων των μερών της εργασιακής σχέσης.
Ακόμη, ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει και στα χρονικά όρια εντός των οποίων είναι επιτρεπτή η παράλληλη απασχόληση. Σύμφωνα με τον νόμο, η παράλληλη απασχόληση είναι επιτρεπτή εφόσον τηρούνται οι διατάξεις για τον χρόνο εργασίας, όπως η ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση των 11 ωρών και ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των 48 ωρών κατά μέσο όρο, σε περίοδο τεσσάρων μηνών. Έτσι, ο νόμος επιτρέπει την παράλληλη απασχόληση του εργαζομένου για έως 13 ώρες ημερησίως συνολικά, σε όλους τους εργοδότες του. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι ενόψει του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, η απασχόληση 13 ωρών ημερησίως θα είναι επιτρεπτή, όχι μόνο στα πλαίσια της παράλληλης απασχόλησης, αλλά και της απασχόλησης σε έναν και μόνο εργοδότη, ως υπερωριακή. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μία επιπλέον ώρα επιτρεπτής υπερωριακής απασχόλησης, σε σύγκριση με το όριο των 12 ωρών υπερωριακής απασχόλησης ημερησίως, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο εργαζόμενος, βέβαια, δεν μπορεί να απασχολείται καθημερινά επί 13 ώρες, αφού στην περίπτωση αυτή υπάρχει υπέρβαση του μέσου όρου των 48 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας σε περίοδο 4 μηνών, την οποία ο νόμος απαγορεύει, όπως προαναφέρθηκε, τόσο για την απασχόληση σε έναν εργοδότη όσο και για την απασχόληση σε δύο ή περισσότερους εργοδότες.
Συνεπώς, ο εργοδότης δεν μπορεί να απαγορεύσει σε γενικές γραμμές την παράλληλη απασχόληση του εργαζομένου. Φυσικά, ο εργαζόμενος υποχρεούται να τηρεί καλόπιστη συμπεριφορά (υποχρέωση πίστης) απέναντι στον εργοδότη και την επιχείρησή του· η συμπεριφορά αυτή δε, συνίσταται μεταξύ άλλων σε απαγόρευση άσκησης ανταγωνιστικών προς τον εργοδότη του δραστηριοτήτων, είτε για συμφέρον του ίδιου είτε για λογαριασμό άλλου.
ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιάννης Καρούζος: Ποιες αλλαγές στον χρόνο εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο Σουζάνα Κλημεντίδη: Νόμιμη η καταγραφή ανηλίκου από τον γονέα που έχει τη γονική μέριμνα – Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος Πότε εξετάζουμε τα όρια για τις ομαδικές απολύσεις; Σουζάνα Κλημεντίδη: Άρειος Πάγος – Δεν χάνεται η έφεση αν ο φάκελος δεν είναι διαθέσιμος στο γραφείοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr