Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Νέες ημερομηνίες για άδεια ειδικού σκοπού, υπερωρίες, τηλεργασία, εκ περιτροπής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέες ημερομηνίες για άδεια ειδικού σκοπού, υπερωρίες, τηλεργασία, εκ περιτροπής

Το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου συγκεντρώνονται σχεδόν όλες οι υποχρεώσεις των εργοδοτών για τα νέα έντυπα ειδικού σκοπού που πρέπει να υποβληθούν στην «Εργάνη». Όσοι εργοδότες έκαναν χρήση των έκτακτων και ειδικών μέτρων που προβλέφθηκαν με τις ΠΝΠ τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο πρέπει να σπεύσουν το πρώτο μισό του Μαίου να το δηλώσουν.

Ειδικότερα:

Άδεια ειδικού σκοπού: Το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου θα πρέπει να δηλώσουν οι εργοδότες στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας τους εργαζόμενούς τους που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Με νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση προβλέπεται νέο προσωρινό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» για την δήλωση της άδειας ειδικού σκοπού. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενούς του που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού το πρώτο 15ημερο του επόμενου μήνα της χρήσης. Ειδικά για τον Μάρτιο και καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη μέχρι στιγμής, προβλέπεται πως η «γνωστοποίηση στοιχείων λήψης άδεις ειδικού σκοπού και συσχετιζόμενης κανονικής άδειας, γίνεται με το ανωτέρω απολογιστικό έντυπο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου 2020».

Προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας – Νέα εκ περιτροπής: Οι επιχειρήσεις που έκαναν ή κάνουν χρήση του μέτρου τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο υποχρεούνται να υποβάλλουν το νέο ειδικό έντυπο συλλήβδην στην «Εργάνη» και για τους δυο μήνες εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου 2020.Υπενθυμίζεται πως το μέτρο εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται και για όσο χρόνο πλήττονται υπαγόμενοι στους σχετικούς ΚΑΔ, με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για όσο χρόνο γίνεται χρήση του μέτρου.

Εξ αποστάσεως εργασία με μονομερή απόφαση εργοδότη: Οι επιχειρήσεις που έκαναν ή κάνουν χρήση του μέτρου τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο υποχρεούνται να υποβάλλουν το νέο ειδικό έντυπο συλλήβδην στην «Εργάνη» και για τους δυο μήνες εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου 2020.

Ενδο-ομιλική μεταφορά εργαζομένων: Αφορά επιχειρήσεις που πλήττονται και για όσο πλήττονται. Οι επιχειρήσεις που έκαναν ή κάνουν χρήση του μέτρου τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο υποχρεούνται να υποβάλλουν το νέο ειδικό έντυπο συλλήβδην στην «Εργάνη» και για τους δυο μήνες εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου 2020.

Εξαίρεση: Πρόσκαιρη τηλεργασία. Το εφαρμόζουν επιχειρήσεις που πλήττονται σε εργαζόμενους τους οποίους έχουν θέσει σε αναστολή. Για την κάλυψη των πρόσκαιρων αναγκών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ΄ ανώτατο όριο μέχρι 10% των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώσουν την πρόσκαιρη αυτή τηλεργασία στην «Εργάνη» πριν την έναρξη πραγματοποίησής της

Με την ίδια απόφαση παρατείνεται μέχρι 30 Απριλίου η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση και ειδικότερα των εντύπων:

Ε4:Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωματικός ωραρίου,

Ε8: Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης,

Ε12 e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ: Αναγγελία του Απασχολούμενου Προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου.

Μέχρι τέλος Απριλίου, ο εργοδότης γνωστοποιεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω προσωρινών εντύπων ειδικού σκοπού :

«Έντυπο 4 Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωματικός ωραρίου Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ 1β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (55/Α΄/11.03.2020)»,

«Έ8: Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 1β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (55/Α΄/11.03.2020)»,

«Ε 12 e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ: Αναγγελία του Απασχολούμενου Προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ 1β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (55/Α΄/11.03.2020)»

Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ