Τετάρτη 07 Μαϊου 2025

Ποιους αφορά η ψηφιακή κάρτα εργασίας; Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται;

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που δεν έχουν υποχρέωση να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιους αφορά η ψηφιακή κάρτα εργασίας; Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται; unsplash

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζομένων που παρέχουν με φυσική παρουσία την εργασία τους στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη, συμπεριλαμβανόμενου και του δανειζόμενου προσωπικού.

Από το 2022 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί σταδιακά στο μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Τράπεζες, Σούπερ Μάρκετ, Εταιρείες Φύλαξης (Security), Ασφαλιστικές Εταιρείες, στον Κλάδο της Βιομηχανίας (εκτός από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στα πετρελαιοειδή, στα ορυχεία-λατομεία και στα ναυπηγεία), στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου, του Τουρισμού (υπηρεσίες διαμονής, δηλ. Ξενοδοχεία, καταλύματα κλπ) και του κλάδου της Εστίασης. Επίσης, η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται στους εργαζομένους που απασχολούνται στον ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό Α.Ε., Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Διευκρινίζουμε ότι στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας εντάσσεται το προσωπικό της επιχείρησης, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί με κύριο ΚΑΔ στους ως άνω κλάδους που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα βάσει των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων (ΥΑ). Εφόσον ο κύριος ΚΑΔ επιχείρησης δεν ανήκει στους ως άνω κλάδους, δεν εντάσσεται στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας το σύνολο της επιχείρησης, ακόμα και αν τα υποκαταστήματα έχουν ΚΑΔ που με βάση τις σχετικές ΥΑ εντάσσονται στον μηχανισμό της κάρτας εργασίας. Επιπλέον, όταν εκτελούνται πολλαπλές δραστηριότητες στον ίδιο χώρο της επιχείρησης, εκ των οποίων κάποιες ανήκουν σε κλάδους που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στην ψηφιακή κάρτα, υπάρχει πλέον υποχρέωση εφαρμογής του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων.

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που δεν έχουν υποχρέωση να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι οι εξής:

Διευθυντικά στελέχη

Οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας, ή διεύθυνσης, ή εμπιστευτική απογράφονται στη διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας αλλά δεν απαιτείται Ψηφιακό Ωράριο και Δήλωση Έναρξης – Λήξης Ψηφιακής Κάρτας.

Εργαζόμενοι με τηλεργασία

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται με τηλεργασία δεν έχουν υποχρέωση για σήμανση της ψηφιακής κάρτας κατά τις ημέρες που εργάζονται με το συγκεκριμένο σύστημα οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Σε περίπτωση ωστόσο που η εργάσιμη ημέρα ενός υπαλλήλου περιλαμβάνει εργασία τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με τηλεργασία, ο εργαζόμενος οφείλει (για το διάστημα απασχόλησής του με φυσική παρουσία) να χτυπήσει κανονικά την ψηφιακή του κάρτα του κατά την είσοδο και την έξοδό του από τις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Εργαζόμενοι με μη σταθερό τόπο εργασίας

Για παράδειγμα ιατρικοί επισκέπτες, επιθεωρητές πωλήσεων, περιοδεύοντες πωλητές, τεχνικοί, οδηγοί, εργαζόμενοι που επισκέπτονται τους πελάτες του εργοδότη τους, διαφημιστές (κ.ά.) αντιμετωπίζονται όπως και οι εργαζόμενοι με τηλεργασία.

Εργαζόμενοι σε Εργολάβους

Όταν οι εργασίες που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου εκτελούνται από εργαζόμενους του εργολάβου στις εγκαταστάσεις άλλου εργοδότη, ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας των εργαζομένων του εργολάβου στις εγκαταστάσεις του άλλου εργοδότη, ακόμα και αν ο εργολάβος έχει ενταχθεί στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

  • Οι εργάτες γης, αλιεργάτες και οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα.
  • Οι δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
  • Επίσης, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, ΟΤΑ και εν γένει σε φορείς του Δημοσίου.

*ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr