Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Προϋποθέσεις και παγίδες στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προϋποθέσεις και παγίδες στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”
Του Γεώργιου Νικολακόπουλου*
Στις 3 Αυγούστου ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων για την υπαγωγή στο Νόμο με το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”. Οι βασικές προυποθέσεις είναι: α) ο αιτών πρέπει να ανήκει στους πληγέντες από την υγειονομική κρίση,  β) το δάνειο δέον να έχει υποθήκη ή προσημείωση στην α’ κατοικία του αιτούντα, γ) να υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση έως 30/9/2020, δ) μπορούν να επιδοτηθούν ενήμερα, καθώς και σε καθυστέρηση δάνεια, ακόμη και καταγγελμένα, αλλά με διαφοροποίηση στο ποσοστό της επιδότησης και στο ανώτατο όριο της μηνιαίας ωφέλειας του δανειολήπτη και ε) όταν το δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο ή/και καταγγελμένο  πρέπει να διακανονιστεί με την τράπεζα και να υπογραφεί σύμβαση ρύθμισης έως τις 31-12-2020.
Το ανωτέρω πρόγραμμα είναι βεβαίως ένα πολύ θετικό μέτρο και μάλιστα για πρώτη φορά επιβραβεύονται και οι συνεπείς δανειολήπτες! Όμως η προσπάθεια των οφειλετών για υπαγωγή στο πρόγραμμα “Γέφυρα” δεν είναι σωστό να οδηγήσει σε συρρίκνωση, ακόμα και κατάργηση ορισμένων δικαιωμάτων τους!
Ειδικότερα, η πρόταση της τράπεζας για σύμβαση ρύθμισης (ώστε να έχει τη δυνατότητα επιδότησης ο δανειολήπτης) δέον να εξετάζεται από τους αντισυμβαλλόμενους με προσοχή, κυρίως στους ακόλουθους όρους της νέας σύμβασης: α) αναγνώρισης του χρεωστικού υπολοίπου χωρίς να έχει ελεχθεί ο αναλυτικός λογαριασμός, β) καθορισμού της δόσης (συνήθως αυξανόμενης ανά τριετία),  γ)  διάρκειας της ρύθμισης με περίοδο χάριτος ή “παγώματος” μέρους του χρέους και δ) μεταβολής του επιτοκίου!
Συνεπώς οι δανειολήπτες δεν πρέπει να θυσιάζουν στο βωμό της εννεάμηνης επιδότησης της δόσης, την ενδεχόμενη εύλογη αμφισβήτηση της οφειλής τους, την πιθανή προστασία τους από το Νόμο Κατσέλη ή την άμυνα τους δυνάμει Ανακοπών ή άλλων ένδικων μέσων.
*Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr