Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Σωτηρία Αναστασοπούλου: Ποια είναι διαδικασία αγοραπωλησίας ακινήτου;

"Η διαδικασία μεταβίβασης ολοκληρώνεται με τη μεταγραφή του συμβολαίου στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και την παραλαβή των σχετικών πιστοποιητικών από τον αγοραστή", αναφέρει η κ. Αναστασοπούλου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σωτηρία Αναστασοπούλου: Ποια είναι διαδικασία αγοραπωλησίας ακινήτου;

Πριν την ολοκλήρωση κάθε αγοραπωλησίας, απαιτείται έλεγχος στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο από τον δικηγόρο του αγοραστή. Στη συνέχεια, υποβάλλονται δηλώσεις φόρου μεταβίβασης από την αρμόδια ΔΟΥ, στην οποία υπάγεται το ακίνητο, όπου και ο αγοραστής θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης ανάλογα με την αξία του ακινήτου αφού πρώτα συνυπολογιστούν οι νόμιμες φοροαπαλλαγές, αν πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας.

Αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες και προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πραγματοποιείται η υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης. Η διαδικασία μεταβίβασης ολοκληρώνεται με τη μεταγραφή του συμβολαίου στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και την παραλαβή των σχετικών πιστοποιητικών από τον αγοραστή.

Τα δικαιολογητικά αγοραπωλησίας ακινήτου είναι:

1.Αντίγραφο τίτλου με πιστοποιητικό μεταγραφής.

2. Άδεια οικοδομής και σχεδιαγράμματα πολεοδομίας (τοπογραφικό και κατόψεις ορόφων). Αν το ακίνητο έχει κτιστεί μετά τις 14-3-1983 το αντίγραφο της άδειας οικοδομής πρέπει να είναι επικυρωμένο (ορισμένες φορές αν αυτή εκδόθηκε πριν από το έτος 1983 μπορεί να μη ζητηθεί). Αν μεταβιβάζεται λόγω πωλήσεως οικόπεδο ή αγροτεμάχιο (με ή χωρίς κτίσμα), πρόσφατο τοπογραφικό διάγραμμα που να περιέχει τις δηλώσεις του Ν.651/77 και του Ν.1337/83. Σχεδιαγράμματα του πωλούμενου ακινήτου και αν πρόκειται για οικόπεδο τοπογραφικό του οικοπέδου με υπεύθυνη δήλωση από μηχανικό σύμφωνα με τον νόμο 651/1977 ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

3. Βεβαίωση μηχανικού και Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη ότι η κατασκευή και η χρήση του κτιρίου είναι σύμφωνες με την οικοδομική άδεια και ότι δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές ούτε έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις. 4. Φωτοτυπία ταυτότητας (και οι δύο πλευρές).

5. Φορολογική ενημερότητα (από την Δ.Ο.Υ που κάνουμε την φορολογική μας δήλωση).

6. Πιστοποιητικό Τ.Α.Π από τον δήμο όπου ευρίσκεται το ακίνητο για την έκδοση του οποίου χρειάζεται το συμβόλαιο του ακινήτου και μια απόδειξη της Δ.Ε.Η ή τοπογραφικό του οικοπέδου.

7. Βεβαίωση υποβολής δήλωσης του ακινήτου για τις υπό ένταξη στο Κτηματολόγιο περιοχές, ή Κτηματολογικό ή κτηματογραφικό απόσπασμα για τις περιοχές όπου το Κτηματολόγιο έχει κλείσει.

8. Μόνο για αγοραπωλησίες: Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) για κτίσματα άνω των 50 τ.μ.

9. Μισθωτήριο συμβόλαιο αν το ακίνητο είναι μισθωμένο.

Σε κάθε περίπτωση η κάθε υπόθεση είναι διαφορετικής φύσεως και χρήζει διαφορετικού χειρισμού.

* Δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος και Συνεργάτες

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ