Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Τεχνικό ρετούς στο πρόγραμμα Συν- εργασία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τεχνικό ρετούς στο πρόγραμμα Συν- εργασία

Τεχνικά αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που απέκλειε στην πράξη από το πρόγραμμα «Συν – Εργασία» επιχειρήσεις και βιομηχανίες που εφαρμόζουν σύστημα οργάνωσης του χρόνου εργασίας με βάρδιες. Από σήμερα , Τετάρτη 1η Ιουλίου, το σύστημα «Εργάνη» θα δέχεται πλέον προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα του υπολογισμού του ωραρίου εργασίας και της μείωσης του έως και 50% σε εβδομαδιαία βάση.

Η νέα εξέλιξη έγινε γνωστή με μια λιτή ανακοίνωση στην πρώτη σελίδα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» : «Από 30.6 μετά την ολοκλήρωση του Α δεκαπενθήμερου εφαρμογής του Συνεργασία, το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών/ μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας/ μήνα», αναφέρει η ενημερωτική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πρώτη σελίδα του πληροφοριακού συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως σημαντικό ζήτημα είχε ανακύψει με τις λεπτομέρειες της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και με την έλλειψη σαφών οδηγιών για το πως θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας των μισθωτών που εντάσσονται. Η νομοθετική διάταξη και οι οδηγίες της σχετικής ΚΥΑ ανέφεραν πως οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του 50% είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του Μηχανισμού.

Όπως όμως έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν στελέχη της αγοράς, σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα βαρδιών, κυρίως σε βιομηχανίες, δεν είναι δυνατόν να προκύψει μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, καθώς δεν είναι δυνατόν να διακόπτεται η παραγωγή στο μέσον του 8ώρου για να γίνει αλλαγή βάρδιας. Αυτό που ζητούσαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης οργάνωσης της μείωσης του χρόνου εργασίας στο πλαίσιο του Συν-Εργασία ανά μήνα αντί της εβδομάδας, ώστε ο συνολικός χρόνος εντός εκάστου μηνός να είναι κατ’ ελάχιστον το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης.

Με την νέα ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πως το σύστημα θα δέχεται πλέον την μεσοσταθμική μείωση ωρών εργασίας ανά μήνα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί τεχνικά το ζήτημα αυτό.

Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ