Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

102 νεκροί στο Μάτι: Η Εισαγγελία αρνείται να ασκήσει δίωξη για κακούργημα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
102 νεκροί στο Μάτι: Η Εισαγγελία αρνείται να ασκήσει δίωξη για κακούργημα

Δεν θα αναβαθμιστεί τελικά το κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο “Μάτι” το Καλοκαίρι του 2018, εξαιτίας της οποίας απανθρακώθηκαν 102 ψυχές.

Η Εισαγγελία Αθηνών απέρριψε το αίτημα του ανακριτή της υπόθεσης  που ζητούσε αναβάθμιση της κατηγορίας και έτσι η υπόθεση του θανάτου των 102 συνανθρώπων μας παραμένει υπό έρευνα για μερικά πλημμελήματα.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας αποφάνθηκε πως το «αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης» για το οποιο ζητούσε αν ασκηθεί δίωξη ο ανακριτής,  προϋποθέτει δόλο, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προκύπτει. Δεν υπάρχει δηλαδή το στοιχείο της αποδοχής που προϋποθέτει ο δόλος.

Όχι κακουργήματα

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και αφορά στα κατά συρροή πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των βαριών σωματικών βλαβών από αμέλεια, δεν θα συμπληρωθεί με το κακούργημα  της θανατηφόρας έκθεσης, για κάποιους από τους κατηγορούμενους, που ζητούσε από τον αρμόδιο εισαγγελέα ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελικός λειτουργός δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ανακριτή, και δεν προχώρησε στην άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης καθώς κρίνει ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν στοιχειοθετείται το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης γιατί η διάπραξη του προϋποθέτει δόλο, και στην περίπτωση αυτή το στοιχείο της αποδοχής που προϋποθέτει ο δόλος δεν προκύπτει.

Τι αφορούσε το αδίκημα

Ο ανακριτής ζητούσε να ασκηθεί δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα (306 ΠΚ) που  προβλέπει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη:

  1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
  1. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, β) θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

 Έδωσαν αγώνα οι πυροσβέστες

Στο αίτημα του προς τον εισαγγελέα ο ανακριτής επικαλείτο νεότερα στοιχεία που έχει στα χέρια του από τα οποία προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης, αδίκημα που κατά την κρίση του πρέπει να βαρύνει κάποιους από τους εμπλεκόμενους πυροσβέστες και μερικά ακόμη πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που επικαλέσθηκε ο δικαστικός λειτουργός ήταν καταθέσεις μαρτύρων και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

Κατά την κρίση του εισαγγελέα ωστόσο, ο οποίος μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι Πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας. Αντίθετα υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά. Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας, αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αλλά και στο γεγονός ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ