Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024

Εύσημα στην Ελλάδα από Ε.Ε για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς – Ο ρόλος της Εθνικής αρχής Διαφάνειας

Η Έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του θεσμικού κατακερματισμού και της έλλειψης συντονισμού που χαρακτήριζε τους φορείς που διαδέχθηκε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εύσημα στην Ελλάδα από Ε.Ε για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς – Ο ρόλος της Εθνικής αρχής Διαφάνειας

Στη σωστή κατεύθυνση είναι η χώρα μας όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς σύμφωνα με την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Η Έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του θεσμικού κατακερματισμού και της έλλειψης συντονισμού που χαρακτήριζε τους φορείς που διαδέχθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, και τονίζοντας τη σημασία της δημιουργίας μιας ενιαίας ανεξάρτητης αρχής για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της απάτης στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις προσπάθειες για τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας των καταγγελόντων φαινόμενα διαφθοράς (αγγ.όρος whistleblowers), καθώς και θέσπισης πλαισίου για τη ρύθμιση της άσκησης πίεσης ή επιρροής από ομάδες συμφερόντων (αγγ. όρος «lobbying»).

Ήδη η Αρχή έχει καταρτίσει πρόταση για σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση δραστηριοτήτων άσκησης επιρροής σε μέλη θεσμικών οργάνων της πολιτείας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς καλές πρακτικές, προκειμένου να αποτελέσει βάση συζήτησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, οδηγώντας στην ανάπτυξη σχετικού πλαισίου και στη συμμόρφωση με τις διεθνείς συστάσεις. Επίσης, συμμετέχει στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2019/1937 σχετικά με την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Που αποβλέπει η ΕΕ

Η Έκθεση 2020 για το Κράτος Δικαίου αξιολογεί τις εξελίξεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ σε τέσσερις τομείς: σύστημα απονομής δικαιοσύνης, πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θεσμικοί έλεγχοι και ισορροπίες.

Μέσω της αξιολόγησης και της αποτύπωσης της κατάστασης ανά χώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός νέου κύκλου μηχανισμού για το κράτους δικαίου ως ένα από τα στοιχεία μιας γενικότερης προσπάθειας με στόχο την ενίσχυση των αξιών της δημοκρατίας, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ