Δευτέρα 01 Μαρτίου 2021

Αντισυνταγματικοί στη Γερμανία οι περιορισμοί στη θρησκευτική λατρεία λόγω πανδημίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντισυνταγματικοί στη Γερμανία οι περιορισμοί στη θρησκευτική λατρεία λόγω πανδημίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ακύρωσε την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την οποία απαγορεύονται οι εκδηλώσεις λατρείας ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική, καθώς έκρινε ότι παραβιάζει την ελευθερία του θρησκεύματος.

Έπειτα από προσφυγή μουσουλμανικής ένωσης λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιτρέπονται εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα, υπό τον όρο ότι θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής για να προληφθεί η διασπορά του ιού.

Η μουσουλμανική ένωση στην Κάτω Σαξονία, όπου έχουν επιβληθεί ίσως τα αυστηρότερα μέτρα σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα τελέσει κανονικά τις προσευχές της Παρασκευής, αλλά στο τέμενος θα παρευρίσκονται μόλις 24 από τους 300 πιστούς που παρακολουθούν την τελετή υπό κανονικές συνθήκες. Επίσης, ότι οι παριστάμενοι εκτός από την τήρηση των αποστάσεων, θα φορούν μάσκες.

Η απαγόρευση της άσκησης θρησκευτικής λατρείας έχει ληφθεί σε όλα σχεδόν τα κρατίδια της Γερμανίας και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά όλα τα κρατίδια, ανατρέποντας τις αποφάσεις των τοπικών κυβερνήσεων. Πρόκειται για απόφαση χωρίς προηγούμενο και αφορά μουσουλμανικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες και εβραϊκές συναγωγές.

Το ζήτημα της θρησκευτικής λατρείας θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη σύσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, με στόχο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ