Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Απεβίωσε ο Ιωάννης Τζεβελεκάκης, Σύμβουλος της Επικρατείας ε.τ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απεβίωσε ο Ιωάννης Τζεβελεκάκης, Σύμβουλος της Επικρατείας ε.τ

Απεβίωσε  ο Ιωάννης Τζεβελεκάκης, Σύμβουλος της Επικρατείας ε.τ. Ήταν ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ιδρύματος Στασινοπούλου.

– Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 7-2-2020 στις 3:30μμ στο Νεκροταφείο Παπάγου, Ναός ‘Ευαγγελισμός της Θεοτόκου’.

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, καταγόμενος από την Ιεράπετρα Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και ακολούθως Νομικά.

Υπηρέτησε την θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία, Έφεδρος Ανθυποσμηναγός το 1957. Έγγαμος με δύο παιδιά, την Μαρίλυ και τον Μάνο.

Το 1963 διορίσθη, κατόπιν διαγωνισμού, Εισηγητής του Συμβουλίου της  Επικρατείας, το 1970 προήχθη σε Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και το 1980 σε Σύμβουλο της Επικρατείας. Ως εισηγητής και ως Προεδρεύων Σύμβουλος,  ιδίως στο Δ΄και στο Ε΄ Τμήμα  χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις. Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου Κακοδικίας. Το 1996 παραιτήθηκε από την θέση του Συμβούλου της Επικρατείας, λόγω της αναιτιολόγητης και άδικης παραλείψεώς του από τις προαγωγές στον βαθμό του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το 1975 έλαβε εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές Δημοσίου Δικαίου στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d’ Etat) για ένα έτος, όπου μελέτησε το γαλλικό Σύστημα  Διοικητικής Δικαιοσύνης και στις Βρυξέλλες για παράλληλη έρευνα.

Δίδαξε επί ένα έτος στην Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοικήσεως θέματα  Οικονομικού Δικαίου, Οικονομικής Πολιτικής και αρτίας καταρτίσεως νόμων, διαταγμάτων, διοικητικών πράξεων και αποφάσεων.

Μετά την πτώση της δικτατορίας του 1967, διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος (Διευθυντής του Νομικού Γραφείου) των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινοπούλου (1974) και Κωνσταντίνου Τσάτσου (1975) και ακολούθως Νομικός Σύμβουλος  (Προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου) του Πρωθυπουργού των Κυβερνήσεων Τζαννή Τζαννετάκη (1989), Ιωάννου Γρίβα (1989), Ξενοφώντος Ζολώτα (1990) και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990), παραιτηθείς από την θέση αυτή τον Ιούνιο του 1990.

Πρόεδρος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινοπούλου, Πρόεδρος του μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο δίδαξε από την ίδρυσή του το 1975 έως το 2006, μέλος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικής Επιστήμης, μέλος της Επιτροπής του Εθνικού Κληροδοτήματος «Κοργιαλένιον Άθλον δι’ υποτροφίας», εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Συνέγραψε: Η έλλειψις αιτιολογίας ως λόγος αναιρέσεως των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων, Επιθεώρησις Δημοσίου  Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, τ. ΙΣΤ΄ 1972 σ.124, Ο κρατικός οικονομικός προγραμματισμός εξ επόψεως Δημοσίου Δικαίου (διδακτορική διατριβή) 1974, Οικονομική παρέμβασις και ακυρωτικαί διαφοραί, Τόμος Τιμητικός του Συμβουλίου της Επικρατείας 1929-1979, τ. Ι  σ.170, Συμβάσεις της Διοικήσεως και ακυρωτικές διαφορές, ΝοΒ  τ. 37 τεύχος 8 1989 σ. 1153,  προδημοσίευση Δικαιοσύνη και Δίκαιο, Πνευματικό Αφιέρωμα στον Μιχαήλ Στασινόπουλο, 2001, σ. 651, Ἐνα αρχαίο όσο και επίκαιρο ζήτημα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, Σύμμεικτα Καθηγητού Δημητρίου Κόρσου, 1998, σ. 553, Η θεσμική διασφάλιση της αμεροληψίας του δικαστή, ΝοΒ  τ. 46 τεύχος 8, 1998, σ. 745 και Σύμμεικτα Καθηγητού Επαμεινώνδα Σπηλιωτοπούλου, 2000 σ.647, Μία εφαρμογή της θεωρίας των νομικών προσώπων διφυούς χαρακτήρα στην νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Τιμητικός Τόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου 2004, σ. 911, Ζητήματα δικαστικού ελέγχου της οικονομικής πολιτικής, Τόμος Τιμητικός του Συμβουλίου της Επικρατείας 2004, σ. 441. 

Oλες αυτές οι μελέτες, εκτός της διδακτορικής διατριβής, έχουν συγκεντρωθεί σε ένα τόμο με τίτλο Δίκαιο και Οικονομία, Μελέτες Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου,2011 και αριθ. 17 στην σειρά Βιβλιοθήκη Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ