Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Απίστευτο: Απαλλαγή 19 κατηγορούμενων για συνέργεια σε υπεξαίρεση 120.000 ευρώ από Περιφέρεια λόγω …αφηρημάδας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο: Απαλλαγή 19 κατηγορούμενων για συνέργεια σε υπεξαίρεση 120.000 ευρώ από Περιφέρεια λόγω …αφηρημάδας

Η είδηση είναι μάλλον πρωτότυπη,: Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για συνέργεια σε υπεξαίρεση 120.000 ευρώ από τα ταμεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος , απαλλάχτηκαν γιατί δικηγόρος ξέχασε να δηλώσει πως επιθυμεί η Περιφέρεια την ποινική τους δίωξη. Προφανώς θα μιλούσαμε για είδηση πρώτης γραμμής αν δεν αποτελούσε βεβαιότητα ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι ούτε μια ούτε δυο, αλλά χιλιάδες μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, την 1η Ιουλίου 2019.

Με βάση αυτόν , ορισμένα αδικήματα που διώκονταν αυτεπαγγέλτως , δηλαδή χωρίς μήνυση, πλέον για να διωχθούν οφείλει ο θιγόμενος να υποβάλλει μήνυση. Π.χ τέτοια είναι η πλημμεληματική απάτη,η απάτη με υπολογιστή, η πλημμεληματική απιστία, η τοκογλυφία κλπ αδικήματα κατά της περιουσίας.

Η μεταβολή ήταν δεδομένο πως θα δημιουργούσε προβλήματα γιαυτό και δόθηκε 4μηνη προθεσμία ,μέχρι 31 Οκτωβρίου, να πάνε οι θιγόμενοι να δηλώσουν ότι επιθυμούν να συνεχιστεί η δίωξη. Για όσους, πολλούς, δεν το έκαναν, οι υποθέσεις παραγράφηκαν αυτομάτως.

Απαλλαγή λόγω αφηρημάδας

Έτσι φαίνεται πως την πάτησε δικηγόρος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και δη στην Εύβοια (που σύμφωνα με δημοσίευμα του eviazoom.gr) ξέχασε να δηλώσει σε υπόθεση υπεξαίρεσης και απάτης πως επιθυμεί την συνέχιση της δίωξης σε βάρος 19 κατηγορουμένων. Αποτέλεσμα ήταν προ ημερών να απαλλαγούν 19 κατηγορούμενοι για συνέργεια σε υπεξαίρεση ποσού 120.000 ευρώ.

Τα χρήματα φέρεται να τα πήρε την περίοδο 2013-2015 ένας υπάλληλος της Περιφέρειας από τα παράβολα μεταβίβασης οχημάτων.

Ο βασικός κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα αρα θα δικαστεί σε άλλη δικάσιμο. Εκκρεμεί πάντως αγωγή σε βάρος και των 19 από την Περιφέρεια για να γυρίζουν πίσω τα χρήματα. Ο νέος Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ήδη διέταξε εσωτερική έρευνα για το …νομικό φιάσκο και ζήτησε να αναζητηθεί φόρμουλα άσκησης επιπλέον ένδικων μέσων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ