Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020

Αποκάλυψη: Οι Γάλλοι γιατροί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της Γαλλικής κυβέρνησης για να εφαρμόσει μέτρα απαγόρευσης όπως (περίπου) της Ελλάδας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Οι Γάλλοι γιατροί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της Γαλλικής κυβέρνησης για να εφαρμόσει μέτρα απαγόρευσης όπως (περίπου) της Ελλάδας

Μέσα από τις εντατικές των νοσοκομείων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μάχης εναντίον του κορονοϊού, το Συνδικάτο Νέων Γιατρών της Γαλλίας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω εξάπλωσης του SARS CoV-2.

Είναι εκείνοι που οι ανθρώπινες ζωές φεύγουν μέσα από τα χέρια τους και έβλεπαν στην χώρα τους τον αριθμό θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού να σκαρφαλώνει ήδη από τις αρχές Μαρτίου επικίνδυνα (σ.σ. σήμερα οι νεκροί ξεπερνούν τις 3.500 ). Είναι οι γιατροί που γνωρίζουν καλύτερα από το καθένα τις παθογένειες του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο στην Ευρώπη σήμερα εμφανίζεται (πλην της Γερμανίας) ανίκανο να ανταποκριθεί στην εισβολή του νέου κορονοϊού.

Προειδοποίησαν δε ότι τα νοσοκομεία της χώρας τους κινδυνεύουν από άμεση συμφόρηση των υπηρεσιών τους.

Στις 19 Μαρτίου

Σε μια ύστατη προσπάθεια οι Γάλλοι γιατροί προσέφυγαν με αίτηση τους στις 19 Μαρτίου στην γραμματεία ενδίκων διαφορών του Γαλλικού ΣτΕ, ζητώντας από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστή να κάνει δεκτή την προσφυγή τους για τα ανεπαρκή μέτρα που εφαρμόζει η γαλλική Κυβέρνηση.

Μαζί τους τάχθηκε με πρόσθετη παρέμβαση και το Εθνικό Συμβούλιο Γιατρών της χώρας, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι είναι αναγκαίο μέτρο η διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης ώστε να εξεταστεί μεγάλο μέρος του Γαλλικού πληθυσμού προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του φονικού ιού.

Πλήρη απαγόρευση

Ειδικότερα, οι γιατροί της Γαλλίας όντας ανήσυχοι από τον διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα ζητούσαν από το ΣτΕ:

Πλήρη απαγόρευση εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους, με εξαίρεση όσους απαιτείται να βγουν για ιατρικούς λόγους και πάντα με την χορήγηση ιατρικής άδειας

 -Παύση των δημόσιων συγκοινωνιών,

 -Παύση των μη ζωτικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων

–Την καθιέρωση του ανεφοδιασμού του πληθυσμού σε υγειονομικές συνθήκες, με την εξασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού που είναι επιφορτισμένο για αυτό τον ανεφοδιασμό.

Παράλληλα ζητούσαν να διατάξει την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν την παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα του τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση του ελέγχου του ιατρικού προσωπικού.

 – Παράλληλα ο τα ιατρικά συνδικάτα υπογράμμιζαν ότι η κατάσταση που επικρατεί από τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης, υφίσταται σοβαρή και προδήλως μη νόμιμη προσβολή του δικαιώματος σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, όπως αυτές κατοχυρώνονται από της Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εν μέρει δεκτή

Η αίτηση έγινε από το ανώτατο δικαστήριο εν μέρη δεκτή, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν μπορεί να οργανωθούν στην Γαλλική Επικράτεια τροφοδοσία πληθυσμού στα σπίτια, ενώ η μη συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα δεν συνιστά μια πρόδηλη παράλειψη των δημοσίων αρχών. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την απόφαση εναπόκειται στις αρχές η τιμωρία των παραβατών.

Πάντως το ΣτΕ υποχρέωσε το αρμόδιο υπουργείο Αλληλεγγύης και Υγείας, εντός 48ωρου από τη λήψη της απόφασης, να επανεξετάσουν τη διατήρηση των εξαιρέσεων στα μέτρα στο σημείο που αφορούν τις σύντομες μετακινήσεις πλησίον της οικίας αλλά και στις λαϊκές αγορές. Παράλληλα να διευκρινίσουν ακριβώς το πεδίο εξαίρεσης από τον περιορισμό.

Ακολουθεί  σε μετάφραση της Β.Μπουκουβάλα, η υπ’ αριθμ απόφαση 439674/22.3.2020, του Γαλλικού ΣτΕ που έκανε εν μέρη δεκτή την αίτηση των συνδικάτων των γιατρών της Γαλλίας.

Πηγη: ddikastes.gr (https://www.ddikastes.gr/node/5528)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ