Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Δικαιώθηκε υποψήφιος του ευρύτερου δημόσιου τομέα με αποζημίωση γιατί παρανόμησαν τα όργανα της διοίκησης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαιώθηκε υποψήφιος του ευρύτερου δημόσιου τομέα με αποζημίωση γιατί παρανόμησαν τα όργανα της διοίκησης

Αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, για τη χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης υποψήφιου ο οποίος συμμετείχε σε διαδικασία αξιολόγησης, για την κάλυψη μίας θέσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου ο ενάγοντας υποψήφιος υποβλήθηκε σε έντονη ψυχική ταλαιπωρία από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης για την κατάληψη της θέσης, απορρίφθηκε, χωρίς νόμιμη αιτιολογία από την Επιτροπή που αξιολογούσε τους υποψηφίους, τρεις συνολικά φορές.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου την οποία παρουσίασε το “epoli.gr” κάθε φορά που ο υποψήφιος βαθμολογούνταν με χαμηλότερη βαθμολογία από τον συνυποψήφιό του, υπέβαλε ένσταση και εν συνεχεία αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Οι πρώτες τρεις αιτήσεις ακύρωσης έγιναν δεκτές με το σκεπτικό ότι κατά την βαθμολόγηση των υποψηφίων, η αξιολογική επιτροπή δεν περιέλαβε στο πρακτικό της επαρκείς αιτιολογίες, από τις οποίες να προκύπτει σαφώς ο λόγος για τον οποίο ο υποψήφιος βαθμολογήθηκε με χαμηλότερη βαθμολογία από τον συνυποψήφιό του και έτσι και στις τρεις αυτές περιπτώσεις ακυρώθηκε η επιλογή του προσώπου για την κάλυψη της θέσης και έγινε επαναξιολόγηση.

Στην τέταρτη (και τελευταία) περίπτωση ο υποψήφιος έλαβε και πάλι χαμηλότερη βαθμολογία, προσέφυγε με ένσταση κατά του πρακτικού της επιτροπής αξιολόγησης και, εν συνεχεία, μετά από απόρριψη αυτής, υπέβαλε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης, με την οποία πληρώθηκε η θέση.

Μάταιος δεκαετής αγώνας

Η αίτηση του απορρίφθηκε, όπως επίσης απορρίφθηκε και έφεσή του που ασκήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον τρόπο αυτό έληξε ένας περίπου δεκαετής αγώνας που έκανε, προκειμένου να καταλάβει την θέση που διεκδικούσε, στην οποία τελικά δεν προσελήφθη.

Μετά την οριστική αποτυχία να καταλάβει την διεκδικούμενη θέση, ο υποψήφιος υπέβαλε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου αιτούμενος να του καταβληθεί ένα χρηματικό ποσό για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη εξαιτίας των συνεχών δικαστικών

αγώνων στους οποίους υποβλήθηκε εξαιτίας των μη επαρκώς αιτιολογημένων αποφάσεων της επιτροπής αξιολόγησης.

Παρανόμησαν τα όργανα του δημοσίου

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι μη επαρκώς αιτιολογημένες κρίσεις της επιτροπής αξιολόγησης που οδήγησαν στις τρεις συνεχόμενες ακυρώσεις της επιλογής κατάλληλου υποψηφίου για την κάλυψη της θέσης, συνιστούν παράνομες πράξεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες προκάλεσαν αιτιωδώς ψυχική ταλαιπωρία στον υποψήφιο λόγω και της εμπλοκής του σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες για την ακύρωση των πράξεων αυτών. Με βάση, λοιπόν, τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής, ο υποψήφιος υπέστη ηθική βλάβη, η οποία, ενόψει της επανειλημμένης αδυναμίας των οργάνων του Δημοσίου να αιτιολογήσουν νομίμως την κρίση τους περί υπεροχής του συνυποψηφίου του, επιτάθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ