Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Έκθεση Πισσαρίδη: Προτείνει «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου Αθηνών και συγχωνεύσεις μικρότερων – 1 Πρωτοδικείο ανά νομό, 1 Εφετείο ανά περιφέρεια

Η πρόταση ενδεχομένως θα προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένου ότι το σπάσιμο του Πρωτοδικείου Αθηνών, όταν είχε υποβληθεί ως πρόταση το 2018 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, είχε προκαλέσει «πόλεμο» με δικηγόρους και δικαστικές ενώσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκθεση Πισσαρίδη: Προτείνει «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου Αθηνών και συγχωνεύσεις μικρότερων – 1 Πρωτοδικείο ανά νομό, 1 Εφετείο ανά περιφέρεια

Ένα μείζων θέμα που στο παρελθόν είχε προκαλέσει πόλεμο εντός της Δικαιοσύνης θίγει η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάκαμψη (μεταξύ άλλων και της Δικαιοσύνης).

Η πρόταση αυτή αφορά το σπάσιμο του «υδροκέφαλου» Πρωτοδικείου Αθηνών σε επιμέρους δικαστικές οντότητες εντός Αττικής (π.χ. σε τέσσερα περιφερειακά Πρωτοδικεία) και συγχώνευση άλλων στην επαρχία με γνώμονα το 1 Πρωτοδικείο ανά νομό, 1 Εφετείο ανά περιφέρεια.

Η πρόταση ενδεχομένως θα προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένου ότι το σπάσιμο του Πρωτοδικείου Αθηνών, όταν είχε υποβληθεί ως πρόταση το 2018 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, είχε προκαλέσει «πόλεμο» με δικηγόρους και δικαστικές ενώσεις. Μάλιστα λέγεται πως αυτή ήταν μια από τις αιτίες για τις οποίες απομακρύνθηκε από τη θέση του ο κ. Κοντονής.

Η έκθεση για τα Περιφερειακά Δικαστήρια

Χαρακτηριστικά η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρει:

«…Η αποτελεσματικότερη οργάνωση του δικαστικού συστήματος απαιτεί και τον επανασχεδιασμό του δικαστικού χάρτη της χώρας. Υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις για το θέμα αυτό.

Η γεωγραφική κατανομή των δικαστηρίων είναι επίσης προβληματική. Δικαστήρια σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές της ελληνικής επαρχίας που θα πρέπει να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερες μονάδες, καθώς το όφελος της διακριτής τους ύπαρξης είναι μικρό σε σχέση με το κόστος για τον φορολογούμενο. Τα δικαστήρια αυτά συχνά υπολειτουργούν.

Δικαστήρια σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές στην ελληνική επαρχία είναι σκόπιμο να συγχωνευθούν σε μεγαλύτερες μονάδες. Ενδεικτικά, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα πρέπει να υπάρχει ένα πρωτοδικείο ανά νομό και ένα εφετείο ανά περιφέρεια».

Για το Πρωτοδικείο Αθηνών

Ξεκάθαρη είναι επίσης η πρόταση για το Πρωτοδικείο Αθηνών:

«…Αντίστροφα, δικαστήρια όπως το Πρωτοδικείο Αθηνών που διαχειρίζεται πολύ μεγάλο αριθμό υποθέσεων θα μπορούσαν να διαιρεθούν σε μικρότερες μονάδες».

Εκπαίδευση στους προισταμένους

Η έκθεση προτείνει επίσης την ρηξικέλευθη διαδικασία της κατάρτισης με ειδικά προγράμματα για τους επικεφαλής των δικαστηρίων ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις διοικητικές θέσεις τους. Όπως επίσης και έναν διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης των δικαστών:

«…Η αξιολόγηση θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερο βάθος και να αφορά όλους τους βαθμούς. Οι αξιολογητές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί με εισήγηση των αξιολογούμενων. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ποσοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. μέσος χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων, ποσοστό ανατροπής αποφάσεων στον επόμενο βαθμό), καθώς και ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. βαθμός δυσκολίας των υποθέσεων). Η συμμετοχή σε δραστηριότητες κατάρτισης θα μπορούσε επίσης να λαμβάνεται υπόψη. Για την εξέλιξη σε ανώτερες θέσεις που περιλαμβάνουν διοικητικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εξετάζονται και παράγοντες που αφορούν τις διοικητικές ικανότητες. Εναλλακτικά, μια ολιγόμηνη κατάρτιση σε διοικητικές δεξιότητες θα μπορούσε να παρέχεται σε δικαστές που έχουν εκλεγεί σε θέσεις προέδρων δικαστηρίων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ