Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020

Ένα βήμα πριν την κατάργησή της η διάταξη που απαγορεύει το γάμο σε εξ αγχιστείας συγγενείς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένα βήμα πριν την κατάργησή της η διάταξη που απαγορεύει το γάμο σε εξ αγχιστείας συγγενείς

Μία αναχρονιστική κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διάταξη του Ελληνικού Αστικού Κώδικα βαίνει προς κατάργηση.

Πρόκειται για αυτή  του άρθρου 1357 του Αστικού Κώδικα, περί κωλύματος σύναψης γάμου μεταξύ συγγενών πλάγιας αγχιστείας, μετά τη λύση του γάμου, εξ αφορμής της οποίας η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το dikastiko.grη ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε προς τούτο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  με πρόεδρο τον  Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνο Αλεξανδρή, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες της, προτείνει την κατάργησή της. «Στόχος μας είναι η  εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει στοdikastiko.gr ο κ.Αλεξανδρής.

Τον τελευταίο λόγο βέβαια έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος εφόσον δεχτεί την πρόταση της ομάδας, θα καταθέσει και την σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Μόνο  στην  Ελλάδα η απόλυτη απαγόρευση

Η ομάδα προτείνει την  κατάργηση του κωλύματος στην περίπτωση της  πλάγιας αγχιστείας, αφού, κατά την άποψή της,  αυτό αντικατοπτρίζει παλαιότερες κοινωνικές αντιλήψεις και ήδη εδώ και δεκαετίες θεωρείται αναχρονιστικό και αδικαιολόγητο, λαμβανομένου υπόψη ότι στην αγχιστεία -αντίθετα προς την εξ αίματος συγγένεια- δεν συντρέχουν εκτιμήσεις βιολογικής φύσεως. Να σημειωθεί ότι  η χώρα μας καταδικάστηκε λόγω της διατήρησης του εν λόγω κωλύματος από το ΕΔΔΑ  τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την προσφυγή δύο πολιτών (άλλοτε κουνιάδων)  των οποίων ακυρώθηκε οριστικά ο γάμος τους μετά από 10  χρόνια κοινής ζωής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης,  το κώλυμα γάμου στην περίπτωση συγγενών εξ αγχιστείας σε πλάγια γραμμή παραβιάζει το δικαίωμα σύναψης γάμου, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 12 της ΕΣΔΑ.

Περαιτέρω, όπως διαπίστωσε το ΕΔΔΑ, εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει συναίνεση (consensus) για το εν λόγω ζήτημα, αφού από τα σαράντα δύο κράτη-μέλη του, εκτός από την Ελλάδα, μόνο η Ιταλία και ο Άγιος Μαρίνος διατηρούν στα δίκαιά τους το κώλυμα γάμου για αγχιστεία  σε πλάγια γραμμή και μάλιστα όχι κατά απόλυτο τρόπο, όπως συμβαίνει στην χώρα μας, αλλά με δυνατότητα παροχής άδειας για τέλεση του γάμου παρά το κατ’ αρχήν κώλυμα. Και στο δικό μας δίκαιο, πάντως, η αμφισβήτηση της σκοπιμότητας του κωλύματος από πλάγια αγχιστεία έχει  αποτυπωθεί νομοθετικά ήδη από το 2008, με τη μη συμπερίληψη στον ν. 3719/2008 για το σύμφωνο συμβίωσης και στη συνέχεια και στον ν. 4356/2015 της εκ πλαγίου αγχιστείας στα κωλύματα για τη σύναψη συμφώνου. Εδώ και μια δωδεκαετία, δηλαδή, συγγενείς εξ αγχιστείας σε πλάγια γραμμή μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Το άρθρο 1357 ΑΚ προτείνεται να τροποποιηθεί, επομένως, και χάριν ενότητας της έννομης τάξης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ