Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ενεργοί Μπαμπάδες: Οι 9 στους 10 πολίτες συμφωνούν με τη συνεπιμέλεια των παιδιών – Τι λέει πανελλαδική δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενεργοί Μπαμπάδες: Οι 9 στους 10 πολίτες συμφωνούν με τη συνεπιμέλεια των παιδιών – Τι λέει πανελλαδική δημοσκόπηση

Υπέρμαχοι της συνεπιμέλειας παιδιών μετά από διαζύγιο εμφανίζονται οι πολίτες, σε ποσοστό μάλιστα 88,8%, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού» από την εταιρεία Focus Bari Α.Ε.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου και στόχος ήταν να καταγραφεί η στάση των ψηφοφόρων στο θέμα της κοινής ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς μετά από ένα χωρισμό και αν η θέση κομμάτων και πολιτικών στο κοινωνικό ζήτημα αυτό θα επηρέαζε τις επιλογές τους στις εκλογές.

«Η θεσμοθέτηση της κοινής ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς αποτελεί σημαντικό αίτημα των πολιτών προς το νομοθετικό σώμα της χώρας. Η στάση των πολιτικών στο θέμα αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις επιλογές των πολιτών στις εκλογές» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Ενεργοί Μπαμπάδες».

Και προσθέτουν: «Συνεπώς, το σημερινό καθεστώς της αποκλειστικής επιμέλειας, με το οποίο η ανατροφή των παιδιών, μετά από ένα χωρισμό, ανατίθεται αποκλειστικά στον ένα γονέα, είναι αντίθετο

  • με τις απόψεις της επιστημονική κοινότητας για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών
  • με τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη
  • με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας περί δικαιωμάτων του παιδιού
  • με τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης

Οι παραπάνω φορείς αλλά και η κοινή γνώμη τάσσονται υπέρ της κοινής ανατροφής των παιδιών, στην οποία οι γονείς θα αντιμετωπίζονται με πλήρη νομική ισότητα και θα μοιράζονται από κοινού τις αποφάσεις, τις υποχρεώσεις και το μεγάλωμα του παιδιού».

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Σύμφωνα με τους «Ενεργούς Μπαμπάδες» από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι:

  • Θετική είναι η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου προς την κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας μεταξύ των διαζευγμένων γονιών με ανήλικα παιδιά, με το 88,8% του κοινού (6.8 εκ. άνθρωποι) να δηλώνει ότι η προσωπική του στάση είναι θετική/ πολύ θετική απέναντι σ’αυτή τη μεταρρύθμιση.
  • Τα ζητήματα γονικής ισότητας και επιμέλειας ανάμεσα σε διαζευγμένους γονείς, αφορούν περισσότερους από έναν στους τρεις Έλληνες, καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 37,8% (2.9 εκ. άτομα) του κοινού έχει στο οικείο περιβάλλον του (οικογενειακό του κύκλο) διαζευγμένους γονείς με ανήλικα παιδιά.
  • Το 82,8% του συνόλου, πιστεύει ότι οι επιλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων μπορούν να επηρεαστούν από τις θέσεις των κομμάτων ή των πολιτικών προσώπων στα θέματα κοινής γονικής επιμέλειας και ανατροφής, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (79%) θεωρεί ότι μπορεί να κόστισε πολιτικά σε προηγούμενες κυβερνήσεις ή πρόσωπα η αδυναμία νομικής προστασίας των παιδιών χωρισμένων γονιών.
  • Τέλος, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (47% / 3.6 εκ. άτομα) δήλωσε ότι η στάση ενός πολιτικού προσώπου ή κόμματος στα θέματα γονικής επιμέλειας, θα μπορούσε να επηρεάσει την προσωπική του επιλογή.

ΠΗΓΗ: https://www.energoimpampades.gr/dimoskopisi/

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ