Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Επιστολή Δ. Βερβεσού για πογκρόμ διώξεων Τούρκων δικηγόρων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή Δ. Βερβεσού για πογκρόμ διώξεων Τούρκων δικηγόρων

Την καταδίκη από πλευράς του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE) για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τούρκων δικηγόρων ζητάει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, μετά και από σχετική αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Βερβεσός, οι διώξεις σε βάρος Τούρκων δικηγόρων και οι ενέργειες του τουρκικού κράτους σε βάρος του τουρκικού δικηγορικού σώματος συνεχίζονται και αυξάνονται, σύμφωνα και με την καταδικαστική επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Βερβεσός καλεί τον CCBE ώστε και οι Ευρωπαίοι δικηγόροι, να αντιδράσουν, με τη σειρά τους το ίδιο σθεναρά, όπως εκείνοι της Νέας Υόρκης, με δεδομένο ότι οι τουρκικοί δικηγορικοί σύλλογοι συνδέονται με το CCBE.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, παραπέμπει σε διώξεις και καταπίεση από πλευράς των τουρκικών αρχών σε βάρος του τουρκικού δικηγορικού σώματος. Η επιστολή του κ. Βερβεσού απευθύνεται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE), Ranko Pelicarić και αναλυτικά αναφέρει:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Στις 21/07/2020, έλαβα τη συνημμένη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης (New York City Bar Association) με την οποία καταγγέλλεται η τουρκική κυβέρνηση για προσπάθεια φίμωσης των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μέσω νόμου για τα επιμελητήρια. Άμεσα ενημέρωσα σχετικώς τον Αντιπρόεδρο του CCBE Π. Περάκη, προκειμένου να με πληροφορήσει για εάν το CCBE γνωρίζει τα όσα περιέχει η ανακοίνωση και εάν έχει λάβει θέση επ’ αυτών, καθώς και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην CCBE N. Κουτκιά προκειμένου να συντονίσει μια ταχεία αντίδραση ως απάντηση στις διώξεις και την καταπίεση των τουρκικών αρχών σε βάρος του τουρκικού δικηγορικού σώματος.

Ο συνάδελφός κ. Περάκης με ενημέρωσε ότι αφού έλαβε την επιστολή μου, σας έχει έχει καταστήσει γνωστό προφορικά το περιεχόμενό της. Ο συνάδελφός κ. Κουτκιάς έθεσε υπ’ όψιν μου ένα Δελτίο Τύπου του CCBE της 29/06/2020, το οποίο έχει εκδοθεί σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, και επομένως δεν λαμβάνει θέση για τα μεταγενέστερα γεγονότα της 11/7/2020, που μνημονεύονται στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και συνιστούν νεότερες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τούρκων συναδέλφων.

Είναι για μένα προφανές ότι αυτή η ανακοίνωση των συναδέλφων μας από τη Νέα Υόρκη χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από το CCBE, προκειμένου και οι Ευρωπαίοι δικηγόροι, μέσω του CCBE, να αντιδράσουν, με τη σειρά τους , το ίδιο σθεναρά, με δεδομένο ότι οι τουρκικοί δικηγορικοί σύλλογοι συνδέονται με το CCBE.

Μάλιστα ενώ το δελτίο τύπου της CCBE της 29/06/2020 καλούσε τις τουρκικές αρχές να απόσχουν από μέτρα που παραβιάζουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία έκφρασης των δικηγόρων του κράτους αυτού, οι τουρκικές αρχές το αγνόησαν εντελώς.

Επομένως, αγαπητέ Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ζητήσω να αναλάβετε πρωτοβουλία για μια αντίδραση συγκρίσιμη με εκείνη των συναδέλφων μας της Νέας Υόρκης.

Συναδελφικά,

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ

Δημήτρης Βερβεσός»

* Το κείμενο της επιστολής του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ