Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Γιάννος Παπαντωνίου: Θα αποφυλακιστεί λόγω…παρέλευσης 18μηνου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννος Παπαντωνίου: Θα αποφυλακιστεί λόγω…παρέλευσης 18μηνου

Μέχρι το τέλος Απριλίου ο Γιάννος Παπαντωνίου αποφυλακίζεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews. Κι όχι όπως σημειώνεται γιατί η υπόθεσή του κρίθηκε από τη δικαιοσύνη, αλλά λόγω παρέλευσης του ανώτατου εκ του νόμου προβλεπόμενου διαστήματος προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τον Γιώργο Ρουπακιά τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα ή άλλους κατηγορούμενους ακόμη και επικίνδυνους κακοποιούς, που η συνταγματική αυτή πρόβλεψη εκπνέει και υπόλογοι για βαρύτατα αδικήματα αποφυλακίζονται, χωρίς η δίκη τους να έχει διεξαχθεί.

Ο πρώην υπουργός οδηγήθηκε στη φυλακή τον Οκτώβριο του 2018, όταν μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος όπως και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου η οποία ωστόσο αποφυλακίστηκε στη συνέχεια με περιοριστικούς όρους. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν τότε ότι το ζεύγος Παπαντωνίου δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις που να δικαιολογούν πως τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους είναι νόμιμα χρήματα.

Ωστόσο μέχρι και σήμερα το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που έχει και τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή σε δίκη ή μη των κατηγορουμένων δεν έχει εκδοθεί. Έτσι ο Γ.Παπαντωνίου θα περάσει τις επόμενες ημέρες το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται εδώ και ενάμιση χρόνο με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με την σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιμένει

Ο άλλοτε και «τσάρος» της οικονομίας, από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Μέχρι τώρα έχει καταθέσει τρία αιτήματα αποφυλάκισης τα οποία και τα τρία έχουν απορριφθεί. Μετά την απόρριψη του τελευταίου, τον περασμένο Οκτώβριο, σε δήλωσή του είχε υποστηρίξει πως : «Οι λόγοι που είχαν προβληθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν καταρρεύσει. Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές είχαν πλήρως αποδομηθεί. Στο κείμενο της τελευταίας απόφασης εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός ότι δήθεν είμαι “ύποπτος φυγής”. Η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί εφόσον δεν κατέχω σήμερα δημόσιο αξίωμα», ανέφερε στη δήλωσή του. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, απολογούμενος δε είχε μεταξύ άλλων, υποστηρίξει -και εμμένει στην εν λόγω παραδοχή– ότι «μετά 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής».

«Καταπέλτης» η εισαγγελική πρόταση

Ωστόσο ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος στην πρόταση που έχει κάνει προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το βούλευμα του οποίου αναμένεται από μέρα σε μέρα, ήταν κατηγορηματικός. Ο πρώην υπουργός προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο ζημία ύψους τουλάχιστον 381.578.580 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το συνολικό καταβληθέν τίμημα για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών. Το «δώρο» του, προκειμένου η επίμαχη σύμβαση να υπογραφεί με την THALES NEDERLAND B.V., ήταν τουλάχιστον 2.437.962 ευρώ, ποσό που με διάφορες μεθόδους προσπάθησε να αποκρύψει την προέλευσή του.

Συγκεκριμένα, στην εισαγγελική πρόταση αναφέρονται αρχικώς οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές του Χ.Μπεκατώρου, του αποβιώσαντος εκπροσώπου της υποκατασκευάστριας εταιρείας του έργου και συγκεκριμένα οι χρηματικές ροές της εταιρίας προς τραπεζικούς λογαριασμούς αυτού στην Κύπρο και την Ελλάδα. Στη συνέχεια, διαπιστώνονται αναλήψεις μετρητών του δικαιούχου από τους λογαριασμούς του στις τράπεζες: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟY, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ και ΑSPIS BANK.Ο εισαγγελέας τις συνδέει με αντίστοιχες καταθέσεις μετρητών σε δόσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα του επιχειρηματία Ανδρέα Μπάρδη, φίλου του Γιάννου Παπαντωνίου και συγκατηγορούμενού του.

Όπως αναφέρεται , ο Γ.Παπαντωνίου, «προκειμένου να αποκομίσει προσωπικό όφελος από την πράξη της απιστίας, μεταφέρθηκαν σε αυτόν, μέσω των λογαριασμών του Ανδρέα Μπάρδη, τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα ποσά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκρύπτεται τόσο η φύση των εν λόγω χρηματικών ποσών, όσο και η ταυτότητα του Ιω. Παπαντωνίου, ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών. Για τον λόγο αυτό, ο Ιωάννης Παπαντωνίου, σε άγνωστο κατά την ανάκριση ακριβή χρόνο, αλλά οπωσδήποτε πριν την 31.7.2002, ενημέρωσε πλήρως τον Ανδρέα Μπάρδη τουλάχιστον σχετικά με το όφελος των 2.437.962 ευρώ το οποίο θα αποκόμιζε ως συνέπεια της ανωτέρω περιγραφόμενης παράνομης συμπεριφοράς του (απιστίας κατ΄ εξακολούθηση). Αφού του παρέθεσε αναλυτικά τον τρόπο που θα εκταμιεύονταν τα ποσά και την πηγή προέλευσής τους, συναποφάσισαν από κοινού και με τη σύζυγό και συγκατηγορούμενή του Σταυρούλα Κουράκου τα χρηματικά ποσά που θα λάμβανε να μην εισέλθουν διατραπεζικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ανδρέα Μπάρδη, αλλά αρχικώς να κατατεθούν, κυρίως με καταβολή μετρητών, σε αυτούς, ώστε να διακοπεί κάθε σύνδεση με την αρχική τους προέλευση, προκειμένου να καταστεί αδύνατη οποιαδήποτε πιθανή έρευνα από ελεγκτική αρχή σχετικά με τη νόμιμη ή μη προέλευσή τους.». Για το λόγο αυτό, σημειώνει ο εισαγγελέας, τα εν λόγω χρηματικά ποσά θα κατέθεταν στους λογαριασμούς του Μπάρδη στην Ελλάδα έμπιστα σε αυτόν πρόσωπα, ώστε να μην εμφανίζεται στα σχετικά αποδεικτικά της Τράπεζας ούτε το δικό του όνομα, ούτε του Γ. Παπαντωνίου, ούτε της Σταυρούλας Κουράκου. «Σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα λάμβαναν χώρα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα περισσότερες καταθέσεις μετρητών από τον Ιω. Παπαντωνίου, τα οποία εν συνεχεία με συγκεκριμένη μέθοδο θα ακολουθούσαν την κατωτέρω περιγραφόμενη ροή, ώστε να εμβαστούν σε πρώτη φάση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που ο Ανδρέας Μπάρδης ήδη διέθετε στην Ελβετία, εν συνεχεία δε μέσω αυτών και με τη διενέργεια αλλεπάλληλων, συνεχών και σύνθετων τραπεζικών κινήσεων να καταλήξουν σε άλλους λογαριασμούς, εκ των οποίων ο Ιω. Παπαντωνίου θα λάμβανε τελικώς το ανωτέρω όφελος του…».

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ