Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Γιατί ερευνώνται για κακούργημα οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί ερευνώνται για κακούργημα οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών

Εκτεταμένη έρευνα διενεργείται από αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό για τις περιπτώσεις των δύο ιδιωτικών κλινικών, αν οφείλεται σε απροσεξία των υπευθύνων τους τα κρουσμάτων κορονοϊού εντός των νοσηλευόμενων που προκάλεσαν το θάνατο σε δύο εξ αυτών.

Αιφνιδιάστηκαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για τις δύο περιπτώσεις των ιδιωτικών κλινικών Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και Κασταλίας στη Γλυφάδα, όπου στην πρώτη έχουμε 27 κρούσματα και έναν θάνατο και άλλον έναν θάνατο στην δεύτερη με τις αρχές να προχωρούν σε εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τρόφιμους και προσωπικό.

Η είδηση προκάλεσε δυσαρέσκεια την ώρα που η Κυβέρνηση σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματα της επόμενης μέρας, τα νέα πολυπληθή κρούσματα στην κλινική Ταξιάρχαι, μοιραία περνούν από το Εισαγγελικό μικροσκόπιο…

Η αντίδραση Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Έκδηλη ήταν η δυσαρέσκεια στην χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά. Μάλιστα κομβική υπήρξε η επισήμανση του πρώτου ο οποίος υπογράμμισε ότι ο κορωνοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες, τονίζοντας μάλιστα ότι «απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε…».

Γιατί έχει βαρύνουσα σημασία ότι πιθανότατα η παραβίαση των μέτρων που επέβαλε η Πολιτεία προς αποφυγή διασποράς του sars CoV -2 στην κοινότητα έγινε ενδεχομένως από πλημμελείς συμπεριφορές ατόμων προερχόμενων από τον υγειονομικό κλάδο.

Λόγω και της σοβαρότητας της υπόθεσης καθώς το διερευνώμενο αδίκημα της χθεσινής εισαγγελικής παραγγελίας είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση χειρίζεται εισαγγελικός λειτουργός καθώς ο νόμος στις περιπτώσεις αυτές είναι σαφής: «Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».

Αντιμέτωποι με ποιο νόμο;

Πρόκειται για το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα ο οποίος αφορά την παραβίαση των μέτρων που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας. Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο ο παραβάτης τιμωρείται α…β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Ωστόσο, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ