Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Γιατί να μην επιλέγεται ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος από την Ολομέλεια των συναδέλφων του;

Πληροφορίες αναφέρουν πως φτάσαμε πολύ κοντά στην υιοθέτηση πρότασης να εκλέγεται ο νέος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος από την Ολομέλεια των συναδέλφων του και όχι από το ΑΔΣ. Η πρόταση όμως – καίτοι έτυχε μεγάλης αποδοχής αρμοδίως- δεν υιοθετήθηκε τελικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί να μην επιλέγεται ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος από την Ολομέλεια των συναδέλφων του;

Ένα βήμα πριν την πλήρη ανατροπή στα δεδομένα που είχαμε συνηθίσει εντός της Δικαιοσύνης , δηλαδή να δοθεί ο «λόγος» και η εξουσία στους ίδιους τους εισαγγελείς να επιλέγουν έναν συνάδελφό τους με ισχύ , προβολή και μεγάλες εξουσίες φτάσαμε πρόσφατα. Μια προοπτική που ακούμπησε την υλοποίηση αλλά την ύστατη ώρα η πολιτική επιλογή δεν έγινε για τον τρόπο ορισμού (εκλογής ) του νέου οικονομικού εισαγγελέα.

Επιλέχθηκε δηλαδή να ορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, μια ασφαλής και συνήθης διαδικασία. Ασφαλής πολιτικά για κάθε κυβέρνηση, αφού είναι γνωστό (με κάθε σεβασμό προς τους Αρεοπαγίτες) πως οι ανώτατοι δικαστές – αντιπρόεδροι και πρόεδροι- επιλέγονται από τα υπουργικά συμβούλια και συνήθως η σκιά τους (επιρροή τους) είναι βαριά και εντός του ΑΔΣ.

Αντίθετα απορρίφθηκε η θεσμικά πιο ανοιχτή και προοδευτική επιλογή να εκλέγεται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών , από το θεσμικό όργανο δηλαδή των ίδιων των εισαγγελέων , γεγονός που θα έδινε στον ίδιο και τους συνεργάτες του, μεγαλύτερη θεσμική ελευθερία και προφανώς «νομιμοποίηση».

Απλώς γιατί θα ήταν μια επιλογή από κάτω προς τα πάνω και όχι μια επιλογή των «από πάνω» προς τα κάτω. Η πρόταση υπήρξε , υπήρχε αποδοχή θεσμικά αλλά τελικώς δεν υλοποιήθηκε.

Μάλιστα με τον ίδιο τρόπο θα επιλέγονταν και οι εισαγγελείς που θα τον συνεπικουρούσαν στο έργο του , από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών.

Μισό βήμα

Συνεπώς σύμφωνα με νομικές πηγές η κυβέρνηση έκανε ένα σωστό βήμα , αλλά μισό, στην κατάργηση της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος όπως τις ξέραμε και την τοποθέτησή της εντός του Εφετείου Αθηνών σε ειδικό τμήμα. Γιατί απλώς ο θεσμός αυτός δημιούργησε ένα αποκομμένο εισαγγελικό κομμάτι, που λειτουργούσε επι της ουσίας εκτός της Εισαγγελίας Εφετών , ανεξάρτητα και πολλές φορές ανεξέλεγκτα από τους θεσμικούς προϊσταμένους της . όπως λένε οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος θεσμός, στην διάσταση και την μορφή που είχε πάρει είχε δεχτεί βολές και από δικαστικές ενώσεις.

Παράλληλα πιθανόν ζήτημα δημιουργεί και η πρόβλεψη για την δυνατότητα τοποθέτησης ως επικεφαλής και εισαγγελέα που υπηρετεί σε άλλη εισαγγελία πλην Αθηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ