Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Γιατί στις 12 η Ανάσταση. O συμβολισμός της με τον σύγχρονο άνθρωπο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί στις 12 η Ανάσταση. O συμβολισμός της με τον σύγχρονο άνθρωπο

Κανένας από τους Ευαγγελιστές δεν κάνει σαφή αναφορά στην ώρα που ο Ιησούς Ανεστήθει στους ουρανούς. Γι’ αυτό η ακριβής ώρα που έγινε η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού αποτελεί ένα σημείο προβληματισμού και διαφωνίας μεταξύ των μελετητών.

Όλοι συμφωνούν ως προς την ημέρα, Κυριακή, αλλά δίνουν διαφορετικές εκδοχές ως προς την ώρα της Αναστάσεως. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί δεν τους ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η ώρα αλλά θεωρούν καθοριστικής σημασίας την επιβεβαίωση της ημέρας.

Κι αυτό γιατί θέλουν να τονίσουν πως έγινε ακριβώς όπως το είχε πει ο Ιησούς. Ο Χριστός είχε δηλώσει στους μαθητές Του «αποκτανθήναι και τη τρίτη ημέρα εγερθήναι», δηλαδή ότι θα καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί. Αυτό λοιπόν που επιθυμούν όλοι οι ευαγγελιστές είναι να γίνει σαφές ότι πράγματι, Αναστήθηκε ο Ιησούς την τρίτη ημέρα! Κατά τα γραφάς λέει το Ευαγγέλιο. Γι αυτό το λόγο η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ορίσει ως ώρα της Ανάστασης, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινάει η τρίτη ημέρα, με το σκεπτικό πως όποτε κι αν αναστήθηκε ο Χριστός, η σωστή ώρα περιέχεται μέσα στην Κυριακή.

Και γιορτάζουμε την Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα.

Ο συμβολισμός

Η διαδρομή του Χριστού προς το Γολγοθά και στη συνέχεια προς την Ανάσταση, ταυτίζεται και με την πορεία του ανθρώπου. Όπως ο Χριστός, έτσι κι ο άνθρωπος περνάει την εβδομάδα των Παθών. Για τον άνθρωπο όμως τα πάθη έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αφού πολλές φορές κρατούν μήνες ή και χρόνια ακόμα και μια ολόκληρη ζωή. Η ιδέα πως ο Χριστός άντεξε τα μαρτύρια και στο τέλος θριάμβευσε με την Ανάσταση του, δίνει δύναμη και ελπίδα στους πιστούς.

Γι αυτό έχει επικρατήσει η φράση «ο κάθε άνθρωπος κουβαλάει το δικό του σταυρό». Μπορεί να είναι ένας θάνατος, ένας ζωντανός χωρισμός, μια προδοσία μια αρρώστια ένα ισόβιο σημάδι. Έτσι είναι σημαντικό να ξέρει πως μετά τα πάθη έρχεται η Ανάσταση. Η προσωπική, η ατομική ανάσταση. Η ψυχική κάθαρση, η επούλωση των πληγών, η μείωση της δυσφορίας του τραύματος, το «γέμισμα» των κενών. Όταν ο άνθρωπος αρχίζει να ενδιαφέρεται πραγματικά για το δώρο που λέγεται ζωή, αρχίζει και βλέπει φως στο σκοτάδι. Κοιτάει τη θετική πλευρά των πραγμάτων!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ