Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη πιο δυνατές κι απ’ τον αόρατο εχθρό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη πιο δυνατές κι απ’ τον αόρατο εχθρό

Η κορύφωση του Θείου Δράματος προκαλούσε κάθε χρόνο, Μεγάλη Παρασκευή και Μ. Σάββατο, ουρές πιστών έξω από τις εκκλησίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Απ’ άκρη σ’ άκρη, η ακολουθία του Επιταφίου με κατάνυξη στους δρόμους όλης της χώρας και το Μ. Σάββατο μετά την Ανάσταση, να ξεχειλίζουν στα σοκάκια μέσα στο σκοτάδι με τις αναμμένες με το Άγιο Φως λαμπάδες, τα χαμόγελα, τα φιλιά, να μοσχοβολά η μαγειρίτσα τα τσουγκρίσματα με τα κόκκινα αυγά μαζεμένοι όλοι συγγενείς και φίλοι στο τραπέζι της Αγάπης. Η επόμενη τα τραγούδια στην διαπασών, στις αυλές να σουβλίζουν τ’ αρνιά και τα παρτέρια γεμάτα λουλούδια.

Και έφτασε το Πάσχα του 2020 στην ανοιξιάτικη Ελλάδα, να καταλήξουμε στην βασική διαπίστωση «κάθε πέρσι και καλύτερα- κάθε φέτος και χειρότερα»!

Σφραγισμένες εκκλησίες, μεμονωμένες περιπτώσεις ιερέων, να δείχνουν ασέβεια προς το νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή λόγω του κορονοϊού, να παίζουν το κρυφτούλι με την αστυνομία παρασύροντας και το θερμοκέφαλο ποίμνιο που σπεύδει παρά τα αυστηρά μέτρα προς αποφυγή της διασποράς του ιού, να προσκυνήσει τον Επιτάφιο.

Κι ας είμαστε φέτος κλεισμένοι στα σπίτια μας, κι ας μην σουβλίσουμε παραδοσιακά τον οβελία, κι ας μην πετάξουμε τα βαρελότα και τα βεγγαλικά στον ξάστερο γιορτινό ουρανό, ας είναι τουλάχιστον αυτό το Πάσχα της περισυλλογής και της πραγματικής αγάπης. Τον ύμνο της αγάπης που περιγράφει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς Κορινθίους. «Η Αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η Αγάπη δε ζηλεύει, η Αγάπη δεν καυχιέται, δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η Αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει».

Κι ας μην ψάλλαμε χθες το ω γλυκύ μου έαρ, μέσα στους ναούς και στην συνοδεία του Επιταφίου, κι ας μείνουν σήμερα βουβές οι καμπάνες στο Χριστός Ανέστη, ας μην γκρινιάζουμε γιατί την ίδια ώρα στις ΜΕΘ του Κόσμου χιλιάδες ψυχές αφήνουν τα εγκόσμια χτυπημένοι από τον κορονοϊό, χιλιάδες γιατροί δίνουν μάχη για να τους κρατήσουν στη ζωή με αυτοθυσία και εκατομμύρια συνάνθρωποι μας στον πλανήτη ζουν με τον ίδιο φόβο με τον δικό μας! Κι ας είναι αυτή τη χρονιά της πανδημίας που δεν τηρήσαμε το τελετουργικό το μήνυμα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Θεανθρώπου πιο δυνατό και η Θυσία Του πιο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

Κι ας αντισταθούμε στον παγκόσμιο αόρατο εισβολέα με τη φράση του Απόστολου προς Κορινθίους: Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η Αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η Αγάπη!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ