Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Κ. Τσιάρας: Επανέρχεται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Στην αρμόδια Επιτροπή η οριστικοποίηση των νέων διατάξεων

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Τσιάρας σε παρέμβασή του στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής είναι η επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του 2019 με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να διατηρούν πολιτικά δικαιώματα και να μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Επανέρχεται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Στην αρμόδια Επιτροπή η οριστικοποίηση των νέων διατάξεων Όπως είχε επισημάνει ο κ. Τσιάρας σε παρέμβασή του στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής είναι η επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του 2019 με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να διατηρούν πολιτικά δικαιώματα και να μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Την επαναφορά της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που καταργήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα, εξετάζει η κυβέρνηση όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Επαναλαμβάνοντας τη σχετική κυβερνητική πρόθεση, η οποία είχε ανακοινωθεί και μετά την πρώτη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την καταδίκη των ηγετικών στελεχών και μελών της Χρυσής αλλά και την τροπολογία- πυροτέχνημα που είχε καταθέσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσιάρας υποστήριξε (στον ΣΚΑΙ 100,3) πως το θέμα είναι υπό εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα.

«Έχουμε πει ότι το ζήτημα που συνδέεται με τα πολιτικά δικαιώματα θα επανεξεταστεί από την Κυβέρνηση και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες μετά την ανακοίνωση και των οριστικών ποινών και τη λήξη αυτής της δίκης. Και αυτό θα κάνουμε. Έχουν γίνει διάφορες προτάσεις. Και στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα πολύ έντονα τις προηγούμενες εβδομάδες, και για την εκλογική νομοθεσία, και για τον Ποινικό Κώδικα. Θα τα δούμε στον κατάλληλο χρόνο» είχε τονίσει προ ημερών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η κυβέρνηση μελετά πως θα γίνουν τροποποιήσεις τόσο στον εκλογικό νόμο, όσο και στον Ποινικό Κώδικα ώστε να επανέλθει η πρόβλεψη για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων καταδικάζονται με βαριά αδικήματα, όπως αυτό της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Τσιάρας σε παρέμβασή του στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής είναι η επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του 2019 με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να διατηρούν πολιτικά δικαιώματα και να μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις.

«Συστήσαμε επιτροπή παρακολούθησης ποινικού κώδικα τα μέλη της οποίας μας πρότειναν να επανέλθουν οι παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Θα έρθει ολοκληρωμένη άρτια ρύθμιση από την επιτροπή παρακολούθησης ποινικού κώδικα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνιζε.

Έναντι των αιτιάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν πως οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή εν μέσω της δίκης εκτός από υποκριτική είναι και αντισυνταγματική καθώς το Σύνταγμα προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μόνο σε αμετάκλητες ποινικές καταδίκες. Επιπροσθέτως τονίστηκε ότι ενδεχόμενη τροποποίηση της ποινικής νομοθεσίας και πάλι δεν θα έχει αποτέλεσμα καθώς ισχύει πάντα ο «ευμενέστερος νόμος» δηλαδή αυτός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κωδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων», ανέφερε στη συνεδρίαση της Βουλής και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες προσθέτοντας «η νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε ειναι όταν θα έρθει η ώρα – δεν έρχονται εκλογές άμεσα μην βιάζεστε – να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ