Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που κατέληξαν σε … “φούσκες”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που κατέληξαν σε … “φούσκες”

Πολύκροτες υποθέσεις που έσκασαν σαν βόμβες, απασχόλησαν επί μακρόν την επικαιρότητα, προκάλεσαν πολιτικές αντιπαραθέσεις, εξαντλήθηκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αστυνομικές επιχειρήσεις με κοπιαστικές εργατοώρες παρακολουθήσεων… οι εμπλεκόμενοι, ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο, οδηγήθηκαν με κινηματογραφικό τρόπο στα δικαστικά συγκροτήματα άλλοτε της Ευελπίδων και άλλοτε του Εφετείου, με κουστωδίες φωτορεπόρτερ να τους ακολουθούν και τηλεοπτικών συνεργείων να τους απαθανατίζουν χειροπέδες τις οποίες επιχειρούν να καλύψουν από τα φλας με τα πανωφόρια τους. Στο πλάι τους προς υπεράσπιση, βαρύγδουπα ονόματα της δικηγορίας και μεγάλα δικηγορικά γραφεία να τους υπερασπίζονται σθεναρά και να «ξιφουλκούν» νομικά απέναντι στους κατηγόρους και να κάνουν συνήθως λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Την ίδια ώρα δικαστικοί λειτουργοί ξενυχτούν στα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία πάνω από όγκους δικογραφιών ενώ μέσα από τις σελίδες τους περνούν από μπροστά τους ποσά με πολλά μηδενικά… Ο ίδιος παρονομαστής σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις και τα φερόμενα ως οικονομικά σκάνδαλα στον ίδιο παρανομαστή καταλήγουν: Τεράστια ποσά με πολλά μηδενικά. Ωστόσο  εκείνοι είναι οι πρώτοι που καλούνται μετά την άσκηση των διώξεων να αποφανθούν κατόπιν ενδελεχών ερευνών και ανακρίσεων για την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων, που δείχνει ή  προσωρινά τον Κορυδαλλό, ή μεγάλες εγγυοδοσίες και περιοριστικούς όρους προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στην ημεδαπή όταν και όποτε έρθει η ώρα της δίκης τους. Και όλα αυτά για να φτάσει μετά από πολύμηνη ή και πολυετή αποδεικτική διαδικασία οι κατηγορούμενοι να απαλλαχτούν και μάλιστα στην πλειοψηφία τους.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ποιος δεν θυμάται όλα όσα προηγήθηκαν για την παρουσία του πρώην προέδρου του Τ.Τ. Άγγελου Φιλιππίδη, στην Ευελπίδων για να απολογηθεί. Το Διεθνές ένταλμα σύλληψης του τον βρίσκει στην Τουρκία, και ξεκινά μια διαδικασία έκδοσης και αλληλογραφίας του αρμόδιου τότε εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή με τις εκεί δικαστικές αρχές που απέρριψαν το ένταλμα έκδοσης του. Για να καταλήξει στο τέλος ο Άγγελος Φιλιππίδης αφού αφέθηκε ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές να έρθει μόνος του στην Ελλάδα και να παρουσιαστεί αυτοβούλως στις αρχές.

Το επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά να απολογείται και στο τέλος να αφήνεται ελεύθερος με μια χρηματική εγγύηση 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΦΑ αδυνατεί να καταβάλει και ζητά αντί για μετρητά να προσκομισθούν εγγυητικές επιστολές από πιστωτικά ιδρύματα και να εγγραφούν εμπράγματες ασφάλειες με ακίνητα του (υποθήκες).

Έξι χρόνια μετά την ανάκριση κατόπιν πολλών παλινδρομήσεων στο ακροατήριο όπου η δίκη διεξήχθη δύο φορές και κράτησε πάνω από τρία περίπου χρόνια, φτάσαμε κυριολεκτικά στο χθες όπου με την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έπεσε η αυλαία της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση «Τ.Τ.».

Οι δικαστές υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης που είχε αποδοθεί στον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ. Άγγελο Φιλιππίδη, στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, στον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του Τ.Τ. Μάριο Βαρότση και στους συνεργάτες του επιχειρηματία Ιωάννη Ρόρρη και Αλεξάνδρα Λιακόπουλου.

Όπως σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της, δεν παραπλανήθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την έγκριση των επίμαχων δανείων, ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή στοιχεία στα μέλη του Δ.Σ. Κατά την εισαγγελέα η έκθεση της Deloitte που αφορούσε την αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Κοντομηνά ήταν σωστή, δεν αντικρούστηκε από αντίθετη έκθεση και καλώς στηρίχθηκε το Τ.Τ. σε αυτήν.

Σε ότι αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετώπιζαν κάποιοι από τους συνολικά 35 κατηγορούμενους, η υπόθεση έκλεισε πριν από δύο περίπου μήνες, όταν το Δικαστήριο έκρινε ότι το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί.

Και τούτο διότι με τον νέο νόμο που ισχύει για να διωχθούν τραπεζικά στελέχη ή στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει η τράπεζα η το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να υποβάλλει έγκληση και μάλιστα εντός προθεσμίας 4 μηνών για τις εκκρεμείς, όπως το Τ.Τ. υποθέσεις. Αυτό όμως δεν έγινε εν προκειμένω.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκλεισε αυτό το σκέλος τον περασμένο Ιούλιο. Όπως απεφάνθη, με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη. Κι αυτό γιατί η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Από τη στιγμή λοιπόν που έφυγε το βασικό αδίκημα της απιστίας συμπαρέσυρε και τη νομιμοποίηση κι έτσι έπαυσε η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

Ο ίδιος ο Φιλιππίδης κάνει λόγο για απόδοση δικαιοσύνης, αφού η κατηγορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. «Η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή, που προκλήθηκε σε όλους μας από εξωφρενικό, ανεύθυνο και ανυποστήρικτο πόρισμα κατά τα λοιπά “υπεύθυνων προσώπων”, είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετριάζεται ακόμη και η χαρά και ανακούφιση που μας διακατέχει για την δικαίωσή μας» δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Η αδικία δεν αποκαθίσταται»

«Η «περίφημη» δίκη του ΤΤ ήταν δυστυχώς εξ ολοκλήρου βασισμένη σε ένα σαθρό κατηγορητήριο, προϊόν συρραφής και κατασκευών που εξ αρχής υιοθετούσε απίθανους ισχυρισμούς για την επίμαχη σύμβαση» σημειώνει σε δήλωση του στο “Dikastiko.gr”o ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Είδαμε διαρροές σχετικά με το περιεχόμενο της δικογραφίας, συλλήψεις theatrale και πρωτοσέλιδα με τους δήθεν απατεώνες τραπεζικούς .

Η κατασκευασμένη άσκηση ποινικών διώξεων έπληξε ανεπανόρθωτα τις ζωές όλων των κατηγορουμένων κυρίως όμως έπληξε την εμπιστοσύνη του μέσου πολίτη και στο τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα μετά την εκκωφαντική απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως και τη συνακόλουθη αθωωτική απόφαση αναρωτιόμαστε γιατί το δικαστικό μας σύστημα με τόση επιμονή έβαλε κάτω από το χαλί επί 7 χρόνια την αλήθεια και επιθυμούσε διακαώς τη διαπόμπευση τόσων αθώων προσώπων.

Είμαι ευτυχής για τη δικαίωση αλλά και αγανακτισμένος με την ανείπωτη 7ετή αδικία η οποία δεν θεραπεύεται ούτε αποκαθίσταται.» καταλήγει ο συνήγορος.

Ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής

Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; Αυτό το ερώτημα παραμένει μετέωρο στην υπόθεση της πολυδιαφημισμένης ως «λαθρεμπορίας χρυσού» με βασικό πρωταγωνιστή τον γνωστό τηλεοπτικό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο Μυλωνά με το διαφημιστικό μότο «τώρα και στην γειτονιά σας» αφού διαθέτει ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα. Οι αστυνομικές αρχές που επιλήφθηκαν της υπόθεσης Ριχάρδος μετά από πολύμηνη παρακολούθηση και πείθοντας την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη ότι εξάρθρωσαν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού προς την Τουρκία, που έδρασε στο ξεπούλημα των μνημονιακών χρόνων, αν είχαν μπει στο κόπο να συμβουλευθούν τους τελωνειακούς συναδέρφους τους θα είχαν αποφύγει το φιάσκο.

Μόλις 15 μέρες μετά την προφυλάκιση του Ριχάρδου και άλλων δύο προσώπων εκ των 62 συνολικά κατηγορουμένων, η ανακρίτρια αναγκάζεται να τους αποφυλακίσει άρον άρον καθώς το έγγραφο της ΑΑΔΕ καταδεικνύει ότι «λαθρεμπόριο χρυσού δεν υφίσταται, φορολογικές παραβάσεις ίσως». Ωστόσο, η υπόθεση όπως όλα δείχνουν οδεύει προς απαλλαγή των κατηγορουμένων που είναι στο στάδιο της αναμονής της κρίσης του δικαστικού Συμβουλίου, καθώς η συμπληρωματική ανάκριση που διενεργήθηκε επί έναν χρόνο περατώθηκε χωρίς να κληθούν σε συμπληρωματική απολογία, με την αρμόδια Διεύθυνση της ΑΑΔΕ να επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά στην ανακρίτρια της υπόθεσης πως δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση στα τέλη του 2019 περαιτέρω ανάκριση με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα που ζήτησε απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού και κατ’ επέκταση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Εισαγγελέας τόνιζε, επικαλούμενος έγγραφο της ΑΑΔΕ, πως βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας, δεν οφείλονταν δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία. Το Συμβούλιο εκτίμησε πως μπορεί να στοιχειοθετηθεί λαθρεμπόριο χρυσού και πολύτιμων λίθων και με βούλευμα του έδωσε εντολή για τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης, ώστε η ανακρίτρια να υπολογίσει ξεχωριστά για τον κάθε κατηγορούμενο την αξία των κατασχεθέντων και τον φόρο που τους αναλογεί κι εν συνεχεία να συντάξει νέα κατηγορητήρια με τα ακριβή ποσά της λαθρεμπορίας.

Η ανακρίτρια απέστειλε, τον περασμένο Φεβρουάριο, εντολή στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και τη Δ/νση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβιάσεων της ΑΑΔΕ «προκειμένου να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος, με τη συνέργεια όπου απαιτείται, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος, για το σύνολο των κατασχεθέντων πολύτιμων αντικειμένων» κι εν συνεχεία, να εκτιμηθούν επακριβώς οι φόροι που χάθηκαν για το ελληνικό Δημόσιο, όπως ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος πολυτελείας.

Η αρμόδια Διεύθυνση της ΑΑΔΕ στην απάντηση της προς την ανακρίτρια, σε τρεις σελίδες επαναλαμβάνει όσα είχε ήδη επισημάνει στις δικαστικές αρχές, πριν δύο χρόνια μετά τις συλλήψεις των κατηγορουμένων.

Η Αρχή γνωστοποιεί πως «η διακίνηση εμπορευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς φορολογικά παραστατικά, δεν στοιχειοθετεί λαθρεμπορία όπως αυτή ορίζεται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα αλλά φορολογική παράβαση».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως για τον χρυσό και τους πολύτιμους λίθους καταρχάς δεν οφείλονται δασμοί λόγω του τεκμηρίου του τελωνειακού χαρακτήρα τους ως ενωσιακών εμπορευμάτων και ότι ο κάτοχος τους δεν υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει εισαγάγει νόμιμα τον χρυσό. «Δασμοί οφείλονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων τρίτων χωρών» αναφέρεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση εξαγωγής χρυσού προς τρίτη χώρα «χωρίς την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων, στοιχειοθετείται η απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας αλλά συνιστά μόνο διοικητική παράβαση». «Αντίθετα, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης φορολογικών παραβάσεων και ενδεχομένως συρρέουσας ποινικής ευθύνης βάσει της φορολογικής νομοθεσίας, αντικείμενο αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ» καταλήγει.

Οπότε, η δικογραφία για την υπόθεση έχει διαβιβαστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο αναμένει την πρόταση του Εισαγγελέα για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων.

Αντισταθμιστικά δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία

Το περασμένο Ιούλιο ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια είχε προφυλακιστεί για υπόθεση εξοπλιστικών ρίτη καρόκειται για την κρίνεται για τρίτη φορά αθώος για ακόμα μια πολύκροτη υπόθεση προμήθειας οπλικού συστήματος. Την αθώωση του Λιακουνάκου και 10 ακόμα κατηγορουμένων αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που απέρρεαν από την σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι (AH-64D Apache).

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, εκτός του Θωμά Λιακουνάκου, ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, καθώς και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι κατηγορούνταν κατά περίπτωση για απιστία και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Κατά τους δικαστές δεν στοιχειοθετήθηκαν οι αποδιδόμενες κατηγορίες, ενώ δεν εντοπίστηκε ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από την εν λόγω προμήθεια. Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου μεταξύ του ΥΕΘΑ και της αμερικανικής εταιρείας BOEING. Υποκατασκευάστρια της τελευταίας για την υλοποίηση του έργου  είχε επιλεγεί η εταιρεία SONAK του Θωμά Λιακουνάκου, που κατά την κατηγορία φερόταν να προκάλεσε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 27 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ