Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ν. Δένδιας: H Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια- Κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ν. Δένδιας: H Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια- Κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί

Σε ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle μετά το πέρας του χτεσινού άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο.

Χαρακτήρισε πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν αποτελούν επιτυχία για την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε» σημείωσε ο κ. Δένδιας. 

Σαφής γλώσσα από Ε.Ε. και ΗΠΑ 

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός ανέφερε πως τα πλοία όλων των πλευρών δεν παρακολουθούν μέσω ραντάρ. «Η κατάσταση είναι χειρότερη. Δεν βλέπουν το ένα το άλλο μέσω ραντάρ, βλέπουν το ένα το άλλο δια ζώσης. Όπως ίσως γνωρίζετε, είχαμε ένα ατύχημα την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο, και χάρη στους κυβερνήτες και κυρίως του Έλληνα κυβερνήτη απεφεύχθη περαιτέρω κλιμάκωση» ανέφερε. 

Τόνισε ωστόσο πως «το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια. Και τα όρια είναι εμφανή: Τα όρια είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πρέπει να πω ότι, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς της ΕΕ, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς των ΗΠΑ, είναι ότι δεν έχουν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά σαφή γλώσσα. Αλλά πιστεύω ότι μετά τη σημερινή συνάντηση αυτό μπορεί να διευθετηθεί».
Διάλογος υπό προϋποθέσεις
 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas να αποσυρθούν τα πλοία και να γίνει διάλογος, ο κ. Δένδιας υπήρξε σαφής: «Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε. Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο». 

Σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Αφήνοντας ανοικτές το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη μίας κοινής κατανόησης μεταξύ κρατών και εθνών. «Και η Ελλάδα είναι απόλυτα διατεθειμένη να το κάνει. Εναπόκειται στον Πρόεδρο Ερντογάν να επιλέξει». 

Όπως τόνισε η χώρα είναι διατεθειμένη να κάτσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. «Μπορούμε να το κάνουμε και αυτό. Αλλά θα πρέπει να έχουμε όρους αναφοράς. Και ποιοι είναι οι όροι αναφοράς σε μία συζήτηση σαν αυτή; Είναι σαφές: Το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και, επιτρέψτε μου να προσθέσω: Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή έχουμε ζητήματα με την Τουρκία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Απολύτως» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ