Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΔΣΑ απέκτησε μόνιμη διαιτησία για την επίλυση διαφορών – Δημοσιεύθηκε το Διάταγμα

«Επιδίωξή μας είναι να εκσυγχρονίσουμε το θεσμό, να επανασυσταθεί η διαιτησία στον ΔΣΑ, να στηριχθεί από τους συναδέλφους και να αποτελέσει, ιδίως για τις μικρού και μεσαίου αντικειμένου διαφορές, βασικό μέσο ταχείας επίλυσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο ΔΣΑ απέκτησε μόνιμη διαιτησία για την επίλυση διαφορών  – Δημοσιεύθηκε το Διάταγμα

Μετά από δύο χρόνια από την πρώτη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ και την πρωτοβουλία του να συσταθεί μόνιμη διαιτησία στο όργανο στο πλαίσιο της προώθησης των μορφών εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, τελικά έγινε πράξη.

Με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίνεται ο νέος Κανονισμός Διαιτησίας του ΔΣΑ. «Επιδίωξή μας είναι να εκσυγχρονίσουμε το θεσμό, να επανασυσταθεί η διαιτησία στον ΔΣΑ, να στηριχθεί από τους συναδέλφους και να αποτελέσει, ιδίως για τις μικρού και μεσαίου αντικειμένου διαφορές, βασικό μέσο ταχείας επίλυσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Και προστίθεται πως τα πλεονεκτήματα του θεσμού της διαιτησίας όπως διαμορφώνεται με το νέο π.δ. 91/2020, είναι ευκρινή:

* Προαγωγή ιδιωτικής αυτονομίας:

Τα μέρη είναι αυτά που επιλέγουν την διαιτητική επίλυση και το πρόσωπο του Διαιτητή.

* Αποτελεσματικότητα:

Η Διαιτησία θα ολοκληρώνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα από όσο απαιτείται για τις επί Δικαστηρίω διαδικασίες.

* Απόρρητο:

Οι «διαδικαστικές πράξεις», συμπεριλαμβανομένης της εκδοθησόμενης απόφασης, είναι «µυστικές». Στις οικείες «συνεδριάσεις» δεν έχει θέση το κοινό (οι τρίτοι) γενικώς.

* Ευκολία για τα μέρη:

Οι «εργασίες» της Διαιτησίας λαμβάνουν χώρα κατά τρόπο «φιλικό» τα µέρη, τους Διαιτητές και τους µάρτυρες

* Εκτελεστότητα:

Η Διαιτητική απόφαση είναι εξοπλισμένη µε εκτελεστότητα (και δη , τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή)

Όπως επισημαίνεται όλα αυτά γίνονται υπό την ευθύνη και τη θεσμική εγγύηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ καθοριστικός είναι και ο παράγοντας της διεύρυνσης της δικηγορικής ύλης σε μία εποχή που η δικηγορία χειμάζεται.

Συναφώς, συγκροτήθηκε στον ΔΣΑ Ειδική Επιτροπή Διαιτησίας, στην οποία συμμετέχουν ο Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας Κωνσταντίνος Καλαβρός (Πρόεδρος), ο Πρόεδρος Α.Π. ε.τ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, το μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Άννα Μαντάκου, οι Λέκτορες της Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Δημήτριος Μπαμπινιώτης & Αντώνης Τσαβδαρίδης, καθώς και οι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο δικηγόροι, Σωτήριος Φέλιος & Ιωάννης Φιλιώτης. Από την πλευρά του ΔΣ του ΔΣΑ συμμετέχει ο Σύμβουλος Φώτης Κωτσής.

Η Επιτροπή κατήρτισε τον Κανονισμό Λειτουργίας της Μόνιμης Διαιτησίας του ΔΣΑ ο οποίος εγκρίθηκε αρμοδίως από το Διοικητικό Συμβούλιο και, αφού προωθήθηκε αρμοδίως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δημοσιεύθηκε στο συνημμένο ΦΕΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ :ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ