Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ο Καλογρίτσας κατονόμασε Παππά και ανοίγει το δρόμο να πάει η δικογραφία στη Βουλή

Τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας της διακυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά δείχνει στην κατάθεσή του ενώπιον του αρμόδιου Πταισματοδικη της Αθήνας ο εργολάβος, ο οποίος είχε εμπλακεί στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες Χρ. Καλογρίτσας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Καλογρίτσας κατονόμασε Παππά και ανοίγει το δρόμο να πάει η δικογραφία στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες ο “κόκκινος επιχειρηματίας” , όπως αποκαλούν τον Χρ. Καλογρίτσα, που ήταν κοντά στο Μαξίμου της προηγούμενης Κυβέρνησης, έκανε αναφορά στο πρόσωπο του Παππά, καταθέτοντας αναφορικά με τις καταγγελίες που περιγράφει στη μήνυση της εταιρίας του, Τοξότης, κατά της λιβανέζικης εταιρίας CC, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χούρι.

Θα είχε ρόλο μπροστινού…

Ο εργολάβος σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από το στενό περιβάλλον του, φέρεται να αναφέρθηκε ευθέως στον Νίκο Παππά και «σημαντικούς συνεργάτες», προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου, τους οποίους όμως δεν του ζητήθηκε να κατονομάσει.

Όπως φέρεται να είπε «μου ζητήθηκε από τον Νίκο Παππά να ανοίξουμε κανάλι στο οποιο εγώ θα έβαζα μόνο του ονομά μου και εκείνοι θα μου έβρισκαν τα χρήματα. Να είμαι δηλαδή «μπροστινός», να τους «δανείσω» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό μου όνομα για το τηλεοπτικό διαγωνισμό , προκειμένου να καταφέρουν να λάβουν μία τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη της πολιτικής τους».

Μάλιστα, όπως είπε έβαλαν στο παιχνίδι την οικογένεια Χούρι, ιδιοκτήτρια της εταιρίας CCC, ώστε να του δώσει 3 εκατομμύρια για την εγγυητική επιτολή συμμετοχής στο διαγωνισμό και μετά άλλα 22 εκατομμύρια.

Τι μέλει γενέσθαι

Η ευθεία αναφορά σε όνομα υπουργού ουσιαστικά ενεργοποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών,. Με δεδομένο μάλιστα πως ήδη εχουν εξεταστεί δυο μάρτυρες (οι κ.κ. Τόμπρας που έκανε την επαφή με τους Χούρι και ο πολιτικός μηχανικός κ.Νικολάου) που προτάθηκαν από τον κ.Καλογριτσα, η δικογραφία είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει στον εισαγγελέα Σιμιτζόγλου ώστε να αξιολογήσει την κατάθεση.

Ο εισαγγελέας εχει δυο επιλογές:

-Η πρώτη είναι αν κρίνει πώς περιγράφεται αδίκημα το οποίο φέρεται να ενέχεται υπουργός να στείλει αυτομάτως τη δικογραφία στη Βουλή.

Η πλευρά Καλογρίτσα , φέρεται να ισχυρίζεται πως περιγράφονται συγκεκριμένα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, οπως ‘ψευδής βεβαίωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου, ξέπλυμα χρήματος και δωρεά χωρίς φόρο».

-Η δεύτερη επιλογή του εισαγγελέα είναι αν κρίνει πως πρόκειται μόνον για γενικόλογες αναφορές, χωρίς σαφές περίγραμμα αδικήματος, τότε να ζητήσει από τον πταισματοδίκη να καλέσει εκ νέου τον κ.Καλογρίτσα, ώστε να πεί «ποιο προσωπο καταγγέλλει και για ποιο συγκεκριμένο αδίκημα».

Παράλληλα είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί η έρευνα για την οικογένεια Χούρι που πιθανότατα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις χωρίς όρκο για τις καταγγελίες του εργολάβου.

Τα 3 εκατομμύρια

Υπενθυμιζεται ότι το περασμένο Καλοκαίρι, όταν ο Λιβανέζικος κατασκευαστικός κολοσσός CCC, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χούρι, του ζήτησε πίσω 3 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας ένα συμφωνητικό υπεργολαβίας για ένα έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο εργολάβος αποκάλυψε εικονική συμβαση. Ειδικότερα οργισμένος ο Καλογρίτσας αποκάλυψε πως επρόκειτο για εικονική σύμβαση, με «κουμπάρους» τον Νίκο Παππά και το White Ηouse (όπως αποκαλούσε το Μέγαρο Μαξίμου) , για να καλύψει την εγγυητική επιστολή στα τελη Αυγούστου του 2016, ώστε να πάρει τηλεοπτική άδεια:

«Και εδώ πράγματι είναι το σημείο της απόλυτης απογοήτευσης, της προδοσίας και της διάψευσης της εμπιστοσύνης ,αφού τα άνω στελέχη, τα οποία επί σειρά ετών εμπιστευόταν και τις εντολές των οποίων εκτελούσε πιστά, δεν αξίωσαν από την CCC και τον Samer Khouri την τήρηση της συμφωνίας, που οι ίδιοι είχαν κλείσει μαζί τους, αλλά αντιθέτως εγκατέλειψαν τον Χρήστο Καλογρίτσα και την οικογένειά του, και τους θυσίασαν προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν την πλευρά της CCC και του ιδιοκτήτη της – Samer Khouri», ανέφερε η πλευρά Καλογριτσα.

Τα χρήματα αυτά, όπως φέρεται να κατέθεσε ο Καλογρίτσας , όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, με εντολή του Νίκου Παππά δόθηκαν για την έκδοση εφημερίδας, συγκεκριμένα του Documento , όπως είχε αναφέρει στο υπόμνημά του. Εν συνεχεία όμως ο επιχειρηματίας, είπε πως , διαφώνησε με τον διευθυντή που είχε επιλέξει ο κ. Παππάς γιατί γίνονταν επιθέσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα (κάτι που ενοχλούσε τον γιό του κ. Καλογριτσα) και αποχώρησε αφήνοντας τις μετοχές και χωρίς τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ