Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Ολομέλεια ΣτΕ: Μπλοκο στην ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στην Ακρόπολη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια ΣτΕ: Μπλοκο στην ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στην Ακρόπολη

Δεν θα ανεγερθεί τελικά το εννεαώροφο κτίριο στην περιοχή Μακρυγιάννη κοντά στην Ακρόπολη, ούτε θα προχωρήσει η επισκευή διατηρητέου διώροφου κτιρίου της ίδιας περιοχής, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, άπλωσε «πέπλο» προστασίας, στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, απορρίπτοντας τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης κατοίκων.Παράλληλα το ΣτΕ παγώνει την έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή.

Οι δικαστές της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη, αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι «με τη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, επιδιώκεται να αποτραπεί προσωρινά η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, προκειμένου η διοίκηση να επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και στη συνέχεια να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της».

Πρόκειται για την υπ΄ αριθμ. 706/2020 απόφαση με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακυρώσεως κατά αποφάσεως της υπουργού Πολιτισμού με την οποία ανακλήθηκε απόφαση της ίδιας υπουργού, που είχε εγκριθεί κατά τον αρχαιολογικό νόμο η ανέγερση κτιρίου 9 ορόφων με 3 υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση, στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών, καθώς και η επισκευή υφισταμένου διώροφου διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου.

Εξάλλου με δεύτερη απόφαση της η Ολομέλεια (705/2020) απέρριψε αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε, για ένα έτος, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, επίσης εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ