Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

«Ώρα μηδέν» για τα νέα, αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού με μάσκες παντού και λουκέτο σε εστίαση – Σήμερα το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Μία νέα καθημερινότητα περιμένει από σήμερα τους πολίτες όλης της χώρας. Τα συνεχόμενα αρνητικά στοιχεία για την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού οδηγούν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων από την κυβέρνηση. Η ανακοίνωσή τους, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, θα γίνει τελικά λόγω του σεισμού στη Σάμο, σήμερα Σάββατο με διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ώρα μηδέν» για τα νέα, αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού με μάσκες παντού και λουκέτο σε εστίαση – Σήμερα το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Βέβαιο, σχεδόν, θεωρείται πως θα ανακοινωθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όχι μόνον δηλαδή για εκείνες που έχουν βρεθεί σε «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο. Όπως όλα, επίσης, δείχνουν στα νέα μέτρα θα είναι το πλήρες κλείσιμο της εστίασης καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να υιοθέτησε την πιο σκληρή πρόταση των ειδικών επιστημόνων έναντι της πιο ήπιας που προέβλεπε τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, στα πιθανά μέτρα είναι και το κλείσιμο και άλλων χώρων συναθροίσεων όπως είναι χώροι ψυγαγωγίας – θέατρα, σινεμά κ.ά. – καθώς και γυμναστήρια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε, εξάλλου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης, ότι θα ανακοινώσει ένα σχέδιο δράσης για τον επόμενο μήνα, δηλαδή για όλο τον Νοέμβριο.

Στο τραπέζι απαγόρευση κυκλοφορίας – Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να αναφερθεί και σε άλλα πιθανά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες να ξεκινάει νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, εάν και όπως αναφερόταν σε πρώτη φάση δεν θα τεθεί σε ισχύ.

Έχει, πάντως, διευκρινιστεί από κυβερνητικής πλευράς πως τα όποια μέτρα ειδικά για το κλείσιμο της εστίασης θα συνοδευτούν και από μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Είχε, μάλιστα, προγραμματιστεί στο πλαίσιο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού την Παρασκευή, που ματαιώθηκε, αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, να ανακοινώσει τα μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων την Παρασκευή

Την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού, που δόθηκαν την Παρασκευή από τον ΕΟΔΥ και σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ φτάνοντας τα 1.690, με 128 διασωληνωμένους και 5 θανάτους.

Όπως σημειωνόταν, ο ανησυχητικός αριθμός αύξησης των κρουσμάτων αποτυπώνεται από το γεγονός πως μέσα σε 7 μήνες από τον περασμένο Μάρτιο παρουσίασε έξαρση η πανδημία στη χώρα τα κρούσματα κυμάνθηκαν σε περίπου 18.000, όταν μόνον μέσα στον Οκτώβριο έφτασαν στον ίδιο σχεδόν αριθμό.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε υγειονομικό και ψυχολογικό επίπεδο για τους πολίτες, ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος εκτιμάται πως θα ήταν εξαιρετικά μεγάλος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ