Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Παρέμβαση του ΣτΕ στη Μύκονο: Έβαλε “φρένο” στη χρήση θαλάσσιων μέσω αναψυχής σε γνωστή παραλία του νησιού

Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και οι προσφυγές από επιχειρηματίες του νησιού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση του ΣτΕ στη Μύκονο: Έβαλε “φρένο” στη χρήση θαλάσσιων μέσω αναψυχής σε γνωστή παραλία του νησιού eurokinissi

Τη χρήση θαλάσσιων μέσω αναψυχής όπως jet ski, flyboart, σκάφων, κλπ στη γνωστή παραλία Πλατύς Γιαλός της Μυκόνου «φρενάρει» το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην ασφάλεια των λουόμενων που βρίσκονται στο νησί των ανέμων, την ώρα που η Μύκονος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση του λιμενάρχη Μυκόνου με την οποία ανανεώθηκε η έγκριση εκμίσθωσης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην μεγάλης τουριστικής κίνησης παραλία. Παράλληλα, δεκτή έγινε η αίτηση για τοποθέτηση ιδιωτικής πλωτής εξέδρας στην  ακτή της Αλεομάνδρας- Cavo Glyfadi στο νησί των Ανέμων.

Η διεύθυνση της ξενοδοχειακής μονάδας Mykonian Dove που βρίσκεται στην παραλία Πλατύς Γιαλός είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε την ακύρωση της από 2.11.2021 απόφασης του λιμενάρχη Μυκόνου με την οποία ανανεώθηκε η έγκριση εκμίσθωσης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής που είχε χορηγηθεί σε επιχειρηματία, ο οποίος μπροστά στην παραλία της ξενοδοχειακής μονάδας έχει:

  1. εγκαταστήσει πλωτή εξέδρα μήκους 36,5 μέτρων,
  2. ενοικιάζει   θαλάσσια  μέσα αναψυχής, όπως είναι 3 jet ski, 20 θαλάσσια δακτυλίδια, 2 θαλάσσια έλκηθρα, ένα σύστημα  υδροπροωθούμενης ανύψωσης (flyboart) το οποίο συνδέεται με θαλάσσιο μοτοποδήλατο, 3 κανό, 3 stand up paddlihg, 4 θαλάσσια σκι, κ.λπ.  και
  3. διαθέτει  και λειτουργοί   7 σκάφη για τις ανάγκες υποστήριξης των συγκεκριμένων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Δ. Σκαλτσούνης

EUROKINISSI

ΣτΕ – Μύκονος: Έντονες διαμαρτυρίες

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της ξενοδοχειακής μονάδας, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν τη μεταφορά της επιχείρησης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής και της εξέδρας από την παραλία του Πλατύ Γιαλού, στην ακριβώς διπλανή παραλία με την ονομασία Μεγάλη Άμμος που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την πρώτη.

Παρόλα αυτά η μεταφορά της επιχείρησης στη  νέα τοποθεσία που είχε επελέγη «πάγωσε» έπειτα από προσφυγή του επιχειρηματία των θαλάσσιων μέσων αναψυχής στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (65/2022) αποφάνθηκαν ότι «υφίστανται  λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την μετακίνηση της δραστηριότητας εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής» σε άλλο σημείο εκτός της παραλίας του Πλατύ Γιαλού και οι οποίοι «επιβάλλουν να εξασφαλιστεί η  παύση της δραστηριότητας της εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην παραλία Πλατύς Γιαλός».

Επιπλέον το ΣτΕ έκρινε ότι η αίτηση ακύρωσης της ξενοδοχειακής επιχείρησης είναι «προδήλως βάσιμοι» και ότι η οικονομική ζημιά που επικαλείται ο εκμεταλλευόμενος τα μέσα θαλάσσια αναψυχής ότι θα υποστεί από τη μεταφορά της επιχείρησής του, είναι επανορθώσιμη, σταθμιζόμενη με την βλάβη της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία συνίσταται στον κίνδυνο ασφάλειας των λουομένων πελατών της.

Εξάλλου, συνεχίζει το ΣτΕ, δεν εμποδίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα του επιχειρηματία ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής σε άλλο θαλάσσιο χώρο (Μεγάλη Άμμος).

Δ. Σκαλτσούνης

EUROKINISSI

Μάλιστα, διευκρινίζει το ΣτΕ, ότι το γεγονός ότι υπάρχει προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία «πάγωσε» η  μεταφορά της επιχείρησης στη Μεγάλη Άμμο, δεν αναιρεί τη διαπίστωση ύπαρξης δημοσίου συμφέροντος, καθώς το Δ. Εφετείο δεν  έχει εκφέρει οριστική κρίση εάν είναι αρμόδιο δικαστήριο να επιληφθεί της εν λόγω υπόθεσης.

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση της ξενοδοχειακής μονάδας για αναστολή της απόφασης του λιμενάρχη, μέχρι και εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει.

Το ΣτΕ με άλλη απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση της γνωστής στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας  Ιουλίας Τσέτη και της επέτρεψε να τοποθέτηση ιδιωτική πλωτή  εξέδρα,  προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής στην θαλάσσια περιοχή Αλεομάνδρα- Cavo Glyfadi της Μυκόνου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Μυκόνου κατά του υπουργείου Ναυτιλίας και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του εν λόγω υπουργείου με την οποία χορηγήθηκε στην κυρία Τσέτη άδεια για την τοποθέτηση ιδιωτικής πλωτής εξέδρας 60 τ.μ., εποχιακής χρήσης (6 μηνών), προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής στην Αλεομάνδρα- Cavo Glyfadi. Με την ίδια απόφαση προβλέφθηκε ότι η πρόσβαση στην εξέδρα θα γίνεται με την τοποθέτηση διαδρόμου 10 μέτρων από την βραχώδη ακτή.

Τώρα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 1248/2022) έκρινε ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι «νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ