Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Πεδίο μάχης το προεδρείο της ΕΔΕ με ηχηρές παραιτήσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πεδίο μάχης το προεδρείο της ΕΔΕ με ηχηρές παραιτήσεις

Συνεχίζεται ο “πόλεμος’ στο εσωτερικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου η τελευταία μάχη που δόθηκε είχε ως αποτέλεσμα ηχηρές παραιτήσεις!. Από τη μία ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης και από την άλλη οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Α΄Αντιπρόεδρος, Νίκος Σαλάτας γενικός γραμματέας, Ευστάθιος Βεργώνης Β’ αντιπρόεδρος και Δημήτρης Φούκας αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

Η τελευταία πολεμική ξεκίνησε με την επέμβαση της αστυνομίας στο Κουκάκι όταν ο πρόεδρος της ΕΔΕ κατήγγειλε ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δέχθηκαν έμμεσες πιέσεις για την άσκηση ποινικών διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και όχι πλημμελήματος των 20 συλληφθέντων στα επεισόδια στο Κουκάκι.

Μάλιστα ο Χριστόφορος Σεβαστίδης ανέφερε ότι «έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν». Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία».

Η συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης του ΔΣ η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα πέντε μελών του ΔΣ της Ένωσης για έκτακτο ΔΣ, ενώ τα πέντε μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ απέδιδαν στον πρόεδρο της Ένωσης, εμμέσως πλην σαφώς, και παράβαση του καταστατικού της Ένωσης.

Τελικά η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, με τους προαναφερόμενους παραιτηθέντες να σημειώνουν ότι δεν μπορούν «να συνυπάρξουν στο προεδρείο με τον συγκεκριμένο πρόεδρο της Ένωσης σε πορεία εκτροπής από τις αρχές της» ενώ υποστηρίζουν ότι «διαπιστώθηκε η αντικαταστατική συμπεριφορά του τελευταίου να προχωρεί σε ενέργειες που δεν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας».

Όπως αναφέρουν οι παραιτηθέντες το «σημαντικότερο όλων όμως ήταν η κοινή διαπίστωση, ότι ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, με την σθεναρή υποστήριξη του Χαράλαμπου Σεβαστίδη, επέμεινε ότι αυτός ως πρόεδρος της ‘Ένωσης έχει το δικαίωμα εκ του καταστατικού να διαμορφώνει την δημόσια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την αρχή της πλειοψηφίας και διατύπωσε την πρόθεση του να εξακολουθεί να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο και μάλιστα περισσότερο εμφατικά». Ενώ στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί νέο έκτακτο ΔΣ προκειμένου να αναπληρωθούν οι θέσεις στο προεδρείο, τα μέλη του Δ.Σ. Μαρία Στενιώτη, Κώστας Βουλγαρίδης, Γρηγόρης Κομπολίτης, Χρήστος Νάστας και Βαρβάρα Πάπαρη δήλωσαν «κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν την ανάληψη καμίας θέσης στο προεδρείο και παραμένουν απλά μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης».

Παράλληλα, κατά την συνεδρίαση του έκτακτου Δ.Σ. οι παραιτηθέντες ζητούν να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία της ΕΔΕ και να συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

«1) Πλήρωση κενών θέσεων προεδρείου, 2) Ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει μεταξύ της ΕΔΕ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, 3) Επίσκεψη στον υπουργό Δικαιοσύνης με αντικείμενο συζήτησης: νέες οργανικές θέσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών, υποβολή αιτήματος για κάλυψη των αναγκών από τον πίνακα επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού για την ΕΔΣΙ και την λήψη μέτρων για την έγκαιρη εκκαθάριση των νομοθετικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων σχετικά με τις μισθολογικές ωριμάνσεις, 4) Συνεννόηση με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις για επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών με αντικείμενο την νομοθετική ρύθμιση για τις μισθολογικές ωριμάνσεις και 5) Συντονισμός με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις για το θέμα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου». Άρα την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα νέα επεισόδια στο σήριαλ των μελών του προεδρείου της ΕΔΕ vs του προέδρου και πρόεδρος vs μελών…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ