Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Πτώχευση νοικοκυριών: Πως θα πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας (αλλά θα απαλλαγούμε από τα χρέη)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πτώχευση νοικοκυριών: Πως θα πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας (αλλά θα απαλλαγούμε από τα χρέη)

Μια δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα να συνεχίσουν τη ζωή τους απαλλαγμένα από τα χρέη του παρελθόντος, προβλέπει ο νέος Κώδικας Φερεγγυότητας όπως ονομάζεται επίσημα ο νέος πτωχευτικός νόμος, που τέθηκε χθές σε διαβούλευση. Ο Κώδικας Φερεγγυότητας προβλέπει απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του προς τράπεζες, Δημόσιο ή άλλους πιστωτές εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης, αφού όμως οι οφειλέτες αποδεχθούν να χάσουν το σύνολο της περιουσίας τους, η οποία θα ρευστοποιηθεί με δικαστική απόφαση.

Ταυτόχρονα μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο για να παραμείνουν στα σπίτια τους επι 12ετία ή να το απεναγοράσουν αν έχουν – και πάλι- την οικονομική δυνατότητα.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θέτει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και των φυσικών προσώπων. Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη αλλά και τις διατάξεις για την πτώχευση των επιχειρήσεων,  που ενοποιούνται πλέον υπό τον νέο νόμο.

Σουζάνα Κλημεντίδη: Τα υπέρ και τα κατά του νέου σχεδίου

Σουζάνα Κλημεντίδη

Η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη εξηγεί στο dikastiko.gr:

Η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση και διόγκωση ενός ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους, οξύνοντας ένα πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα – ιδιώτες και επιχειρήσεις – ανέρχεται στα 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισ. ευρώ ή ποσοστό 39,3% αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, 105,6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 45,2% αφορά σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δισ. ευρώ ή ποσοστό 15,5% αφορά σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιώτες.

Η ανάγκη αντιμετώπισης των συσψρευμέμων αυτών οφειλών οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, του Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας  που θα  ισχύει από  την 1η Ιανουαρίου 2021 και θα δίνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους, προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, διαχειριστές δανείων και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές .

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα ας δούμε κάτωθι τα βασθικά θετικά και αρνητικά στοιχεία του Νόμου.

 Α. ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:

1.    ρύθμιση όλων των οφειλών προς όλους τους πιστωτές.  Ειδικότερα εισάγεται και δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο ολιστικής αντμετώπισης του ιδιωτικού χρέους .  Με μία διαδικασία ρύθμιση του συνόλου των οφειλών προς όλους τους πιστωτές. 

2.    Κρατική επιδότηση του δανείου 1ης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά, εφόσον τηρούν τη συνολική ρύθμιση οφειλών. Ειδικότερα : α)-  επιδότηση των δανείων 1ηςκατοικίας, στο στάδιο της συνολικής ρύθμισης οφειλών, έτσι ώστε να διασώσουν το σπίτι τους. ·         β)-    Εφόσον οι πιστωτές προβούν σε ενέργειες ρευστοποίησης της 1ηςκατοικίας, τότε το Κράτος παρεμβαίνει με σκοπό να αποφευχθεί η έξωση. Στο στάδιο της ρευστοποίησης από τους πιστωτές, παρέχεται ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, μέσω της δημιουργίας ενός ιδιωτικού φορέα για την απόκτηση των ακινήτων, ο οποίος θα επιλεγεί από το Κράτος, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο εν λόγω φορέας θα υποχρεούται να αποκτήσει το ακίνητο που συνιστά την 1η κατοικία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η οποία έχει δρομολογηθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού, κατόπιν κήρυξης πτώχευσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης. Επιπρόσθετα, ο φορέας υποχρεούται να παραχωρήσει την κατοικία προς χρήση στο ευάλωτο νοικοκυριό για 12 έτη, κατόπιν της καταβολής μισθώματος, το οποίο θα υποστηρίζεται από το Κράτος, με τη μορφή επιδόματος ενοικίου. Έτσι, αποφεύγεται μια έξωση που θα επερχόταν εάν αποκτούσε κάποιος τρίτος το ακίνητο. Επίσης, ο φορέας υποχρεούται να προσφέρει στον οφειλέτη τη δυνατότητα επαναπόκτησης του ακινήτου εντός 12 ετών.

3.    διαγραφή όλων των οφειλών μετά την πτώχευση και παροχή 2ηςευκαιρίας, για φυσικά και νομικά πρόσωπα.  Η πτώχευση συνοδεύεται απαρέγκλιτα από τηναπαλλαγή οφειλών. Αυτή η διαδικασία υλοποιείται γρήγορα, μέσα σε 1 έτος, εάν οι οφειλέτες απωλέσουν την περιουσία τους, εκτός αν προβληθούν ενστάσεις για δόλια πτώχευση ή απόκρυψη στοιχείων από τους πιστωτές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν διαθέτουν περιουσία, τότε η απαλλαγή οφειλών πραγματοποιείται σε 3 έτη, οπότε και θα πρέπει να καταβάλουν το υπόλοιπο του εισοδήματός τους που περισσεύει μετά την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

4.    Ταχείες διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων, έτσι ώστε να προσελκύονται επενδυτές.

 Β. ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:

1.    Η έννοια της πτώχευσης είναι αρνητική εκ της φύσεως της, λόγω αρνητικών βιωμάτων του παρελθόντος (με μακροχρόνιες διαδικασίες και με καταστροφικά αποτελέσματα). 

2.    Χάνει την ιδιοκτησία της κατοικίας του μετά την πτώχευση, αλλά έχει το δικαίωμα να παραμείνει εκεί με μίσθωση και επαναγορά της. Ωστόσο τι θα ισχύσει με τους οφειλέτες που για μεγάλο χρονικό διάστημ αήταν συνεπείς στην καταβολή των οφειλών τους και βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής λίγα έτη πριν την ολοσχερή εξόφληση του δανείου τους; Δεν θα ήταν εύλογο να κταστούν συνιδιοκτήτες του ακινήτου κατά το ποσοστό αποπληρωμής του δανείου τους; Επίσης κρίσιμο είναι να μην τεθούν πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους οφειλέτες εκείνους που θα έχουν το ευεργέτημα της διαμονής τους στην μισθωμένη πλεόν κατοικία τους. Σε διαφοπρετική περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλο αριθμό πλεισςτηριασμών που θα θίγουν και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τέλος η εγγύηση της δεκαετούς διαμονής δεν παρέχει οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που είναι πιθανόν ένεκα και της μεγάλης οικοινομικής ζημία που προκάλεσε η πανδημία να μην καταφέρουν τα επόμενα έτη να ανακάμψουν οικονομικά. 

3.    Οι πιστωτές δύνανται να πτωχεύσουν τον οφειλέτη (υπό προϋποθέσεις). Κρίσιμο να δωθούν μέσα άμυνας στον οφειλέτη προκειμένου να δύναται να αμυνθεί απέναντι σε τυχόν καταχρηστικές αιτήσεις πτώχευσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ