Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

“Πέρασαν” στο Ευρωκοινοβούλιο οι προτάσεις Κουντουρά για την εξάλειψη των ανισοτήτων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Πέρασαν” στο Ευρωκοινοβούλιο οι προτάσεις Κουντουρά για την εξάλειψη των ανισοτήτων

Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, FEMM, η προοδευτική έκθεση για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Εξωτερική Πολιτική της EE, ενσωματώνοντας όλες τις θέσεις που υπέβαλε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εισηγήτρια της Ευρωομάδας της GUE/NGL Έλενα Κουντουρά.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η αποδοχή με μεγάλη πλειοψηφία της έκθεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί μια σημαντική νίκη όλων των προοδευτικών πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου που εργάστηκαν προς στην κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων λόγω φύλου, της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών σε τρίτες χώρες και της στήριξής τους σε ολόκληρο το φάσμα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η επίτευξη της ισότητας των φύλων απαιτεί την πλήρη ευαισθητοποίηση και την συνεχή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών ενώ ζητάει από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να λάβουν επιπλέον μέτρα σε μια σειρά από τομείς.

Για την ενεργή συμμετοχή των γυναικών

Η Έλενα Κουντουρά διαπραγματεύτηκε την έκθεση ως εισηγήτρια της Ευρωομάδας της GUE/NGL και πέτυχε να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο της έκθεσης όλες οι προτάσεις της, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

• Να θεσπιστεί νέα, επίσημη σύνθεση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των υπουργών των Κρατών της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική της.

• Να ενσωματωθεί η διάσταση του φύλου στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και να θεσπιστούν άμεσα ειδικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου και μετανάστευσης προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή αναγνώριση και προστασία έναντι πιθανής βίας, παρενόχλησης, βιασμών και εμπορίας γυναικών στα κέντρα υποδοχής της ΕΕ.

• Να ενισχυθεί δυναμικά η συνεργασία της ΕΕ και των Κρατών Μελών με τις τρίτες χώρες για την καταπολέμηση όλων των μορφών εμπορίας ανθρώπων (τράφικινγκ), που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά, και να θεσπιστούν αυστηρές προϋποθέσεις και σχετικοί όροι κατά τη σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Συνολικά να βελτιωθεί το πλαίσιο στήριξης των γυναικών στο νέο Σχέδιο Δράσης Ισότητας GAP III, που προωθεί η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

• Nα διασφαλιστεί η υγεία και τα δικαιώματα στον τομέα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας (SRHR), δεδομένου ότι υπάρχει μία ανησυχητική εξέλιξη διεθνώς αλλά και σε χώρες της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

• Να εξασφαλιστεί πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες σε περιπτώσεις βίαιων συγκρούσεων και πολέμων κ.α.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ